De belangstelling voor geothermie groeit. Maar het ontwerpen en realiseren van geothermieprojecten vraagt veel van werklocaties. Zeker in gebieden waar de ruimte beperkt is. Ook worden hoge eisen gesteld aan de veiligheid en kwaliteit van de uitvoering. Toch weet Antea Group zelfs op de meest uitdagende plekken geothermie mogelijk te maken. "Als alles meezit hebben wij een boorlocatie binnen een jaar operationeel."

Alternatief voor traditionele energiebronnen

Diep onder onze voeten, verborgen in zand- en gesteentelagen, ligt een alternatief voor traditionele energiebronnen: heet water van 80 tot 90 graden Celsius. Beter bekend als geothermie of aardwarmte. Deze bron is niet nieuw; al sinds de oudheid gebruiken mensen aardwarmte voor baden en verwarming. “Door de energietransitie is geothermie als duurzame warmtetechnologie in een stroomversnelling gekomen,” ziet Mark Ketting, constructiemanager bij Aardyn, dochteronderneming van Gaia Energy.

''Het is ideaal dat je die kennis en specialisten zelf in huis hebt.''


Theo Jorritsma
Coördinator Realisatie

Glastuinbouw

Hoe lang geothermie ook al bestaat, in de Nederlandse energiemix is aardwarmte wel degelijk vrij nieuw. Ketting: “De eerste aardwarmte-installatie van ons land werd in 2007 operationeel in Berkel en Rodenrijs. Sindsdien zijn er zo’n 27 geothermielocaties aangelegd, voornamelijk voor de glastuinbouw.” Deze sector heeft een grote warmtevraag en omarmde de kracht van geothermie daarom al vroeg. “De stabiele, duurzame warmtevoorziening draagt bij aan de verduurzaming van de teelt.”

Van kas naar stad

Gaia Energy is één van de partijen in Nederland die zich bezighoudt met de ontwikkeling, exploitatie en het beheer van geothermielocaties. Dit doet Gaia Energy samen met partner 85 Degrees Renewable. De bedrijven zien de vraag naar nieuwe geothermie-installaties razendsnel groeien. En in de afgelopen jaren komen plannen steeds vaker van buiten het kassengebied. Ketting: “Zo ontwikkelen wij bij TU Delft het project Geothermie Delft. Deze bron moet vanaf 2026 de campus van de universiteit en een aantal omliggende woonwijken voorzien van duurzame warmte.”