De opdracht
Nederland staat voor een enorme uitdaging met het versterken van meer dan 1.100 kilometer dijk. Deze robuuste dijkversterking is noodzakelijk om stormen en extreme waterstanden aan te kunnen voor de komende 25 jaar. Ate Wijnstra van waterschap Noorderzijlvest: “Het klimaat verandert, het zeewater stijgt en golven worden steeds hoger. Daarnaast verzakt in Oost-Groningen de grond omdat er gas wordt gewonnen. Gezien de veiligheid van de inwoners van Delfzijl en het economisch belang van de Eemshaven is ons alles eraan gelegen om deze dijk te versterken.”
De oplossing
Groningen heeft nu de modernste dijk van Nederland. De eerste 12 kilometer kustbescherming, versterkt volgens de nieuwe veiligheidsnormen. Het was een enorme logistieke uitdaging. Grote hoeveelheden zand, klei en asfalt op een smalle dijk. Een dijk die bovendien grenst aan een natuurgebied en deels ligt in de bebouwde kom van Delfzijl.
Maar er is meer dat deze dijkversterking zo bijzonder maakt. Want in Delfzijl wordt de dijk twee meter hoger. Maar verderop naar het Noorden bij Bierum, hebben we voor een andere oplossing gekozen. Niet ophogen, maar nog een dijk achter de dijk leggen. Zo’n twee-dijken-systeem was alleen nog nooit getoetst. Dit maakt dat kennisinstituten en onderzoekers uit de hele wereld de ontwikkeling van deze dijk nauwgezet volgen.
Vanaf dag 1 tot en met de oplevering zijn we betrokken geweest. We hebben namens waterschap Noorderzijlvest het technisch management en het contractmanagement verzorgd. Samen met alle betrokken partijen is de dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl binnen tijd en budget gerealiseerd.
Tijdlijn
Met dit project dragen wij bij aan SDG 6: Schoon water en sanitair.
Resultaten
- 12 Km Kustbescherming
- 25 jaar veiligheid
- 5.0 Op de schaal van Richter Bestand tegen aardbevingen
- 168.000 stuks Vrachtwagens met zand, klei en afvalt
Alles wat we bedenken en berekenen is nieuw, maar we hebben wel de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat die dijk de komende decennia z’n werk doet.
Bert de Wolff
Senior adviseur Water
Partners & Samenwerking
De samenwerking met het waterschap is wederzijds zeer goed bevallen en alle opgedane kennis en ervaring gaan we toepassen bij het volgende HWBP-project: Lauwermeer-Vierhuizergat. Voor de provincie Groningen is de haalbaarheid van de businesscase ‘dubbele dijk’ onderzocht en uitgewerkt en is het proces begeleid om te komen tot een overeenkomst met alle betrokken partijen.
Klimaatbestendig en waterrobuust Nederland
Ontdek wat we nog meer doen op het gebied van water en bodem.
Klimaatbestendig en waterrobuust