“Antea Group bleek een bijzonder aangename samenwerkingspartner en heeft onze verwachtingen overtroffen”, concludeerde de Provincie Overijssel nadat Antea Group in 2021 honderden vaste kunstwerken voor de Provincie Overijssel inspecteerde. Drie jaar na dato volgde er een nieuwe vraag vanuit de provincie. “We helpen de provincie nu met een adviesplan voor de monitoring van beweegbare objecten, zoals bruggen en sluizen, in relatie tot de vervangingsopgave”, vertelt senior adviseur assetmanagement Miguel Calor.

Prioritering vervanging en renovatie

Overijssel telt vele beweegbare objecten, waarvan bruggen en sluizen de belangrijkste voorbeelden zijn, legt Miguel uit. “Een groot deel van deze objecten nadert het eind van de levensduur. Het is belangrijk om beter inzicht te krijgen in de prioritering van vervanging of renovatie van deze objecten. Het monitoren van deze objecten helpt daarbij. Monitoring levert waardevolle informatie op die helpt om de degradatie van een object in de gaten te houden. Met deze informatie ontstaat helder inzicht in de termijn waarop een object aan vervanging toe is.”

Drie termijnen

Om de vervanging van de objecten praktisch uitvoerbaar te maken, worden ze onderverdeeld in drie vervangingstermijnen, vertelt Miguel. “We maken onderscheid tussen objecten die binnen nu en vijf jaar moeten worden vervangen, objecten die over vijf tot tien jaar aan vervanging toe zijn en objecten die nog minimaal tien jaar mee kunnen. Zo spreiden we de werkzaamheden over de jaren en waarborgen we dat de objecten die het eerst aan vervanging toe zijn ook daadwerkelijk als eerst worden vervangen.” 

Beleid doorvertaald naar KPI's

Het adviesplan dat Antea Group voor de Provincie Overijssel heeft geschreven, is gebaseerd op het beleid van de provincie. “We hebben allereerst gekeken naar wat belangrijk is voor de provincie. Hoe dragen de objecten bij aan de doelstellingen van de provincie? Deze informatie hebben we vertaald naar verschillende Key Performance Indicators (KPI's), oftewel meetbare prestatie-indicatoren. Met behulp van deze KPI's kunnen we sturen en op basis daarvan beslissingen nemen," legt Miguel uit.

Veiligheid, beschikbaarheid, omgeving en duurzaamheid

Deze KPI’s staan in relatie tot allerlei relevante thema’s, zoals bijvoorbeeld:

  • Veiligheid: hoe waarborg je de veiligheid voor gebruikers die het object gebruiken en mensen die het object onderhouden?
  • Beschikbaarheid: op welke momenten ben je weg- en vaarverkeer dat een brug wil gebruiken zo min mogelijk tot last?
  • Omgeving: hoe kun je de overlast voor de omgeving (bijvoorbeeld geluidsoverlast voor omwonenden tijdens onderhoudswerkzaamheden) zoveel mogelijk beperken?
  • Duurzaamheid: welke mogelijkheden zijn er om circulair te werken door onderdelen van afgeschreven objecten te hergebruiken?

Het is niet nodig om een object helemaal vol te hangen met sensoren om de juiste beslisinformatie te verkrijgen. Dat hebben we geleerd uit diverse pilots.


Miguel Calor
Senior adviseur assetmanagement

Balans tussen kosten en baten

Om goede besluiten te nemen, is het cruciaal dat monitoring de juiste informatie oplevert, benadrukt Miguel. “De provincie heeft in het verleden verschillende pilots gedraaid die informatie opleverden die achteraf niet of nauwelijks bruikbaar bleek. Dat is natuurlijk zonde van alle investeringen. Daarom hebben we gezocht naar een goede balans tussen prestaties, risico’s en kosten, om met verantwoorde investeringen precies de informatie scherp te krijgen die nodig is om goede keuzes te maken.”

Voordat Antea Group het plan schreef, werden er brainstormsessies georganiseerd. Miguel: “Om een goed adviesrapport te kunnen schrijven, hebben we tijdens brainstormsessies met de provincie eerst gekeken naar reeds beschikbare data en naar de bedienings- en besturingssystemen van de bruggen en de sluizen. Ook de ervaring die we in het verleden hebben opgedaan, zoals met de Smart Bridge in Leeuwarden en de Prinsenbrug in Haarlem, is hierin heel waardevol geweest. Dit leverde hele bruikbare informatie op die we konden meenemen in het adviesplan.” Dat het niet nodig is om een object helemaal vol te hangen met sensoren om de juiste beslisinformatie te verkrijgen is hier een concreet voorbeeld van.

Gerichter monitoren met sensoren

Op basis van deze uitkomst wordt op dit moment een adviesplan geschreven. “Uit ons onderzoek blijkt dat er meerdere methoden zijn om in de toekomst te monitoren. Je kunt een hele brug voorzien van allerlei sensoren, maar van zo’n investering moet je je kritisch afvragen of de kosten opwegen tegen de informatie die het oplevert. Je kunt ook gerichter focussen op specifieke onderdelen van een object die goede en concrete informatie opleveren over de conditie van het object. Om daarbij efficiënt te werken, kun je de data bijvoorbeeld laten uitlezen door monteurs die toch al voor onderhoud bij een object komen”, aldus Miguel.

 

In de praktijk

Hoe wij de vervangingsopgave aanpakken

alt-text

Sanne van Empel:

innovatie als succesfactor
alt-text

Grip op de vervangingsopgave

voor provincie Gelderland
alt-text

Talking assets

sensoring bruggen Haarlem
alt-text

Rendel Verkijk:

De vervangingsopgave vraagt om technologische revolutie
alt-text

Ben Visser over cruciale bouwstenen

in de vervangingsopgave
alt-text

Dennis Jansen:

Veilig, duurzaam en efficiënt reizen

Monitoren is maatwerk

Dat er meerdere methoden bestaan, brengt volgens Miguel belangrijke voordelen met zich mee als het gaat om maatwerk. “Je kunt per object de best passende methode om te monitoren kiezen. Daarbij spelen allerlei factoren een rol. Welke methode het best past, is bijvoorbeeld afhankelijk van leeftijd, conditie en het besturings- of bedieningssysteem. Om daarin appels met appels te vergelijken, heeft de provincie de wens om alle bruggen uiteindelijk van hetzelfde bedieningssysteem te voorzien. Zo’n uniform systeem werkt niet alleen efficiënt, maar zorgt bovendien dat je bij het uitlezen van data appels met appels kunt vergelijken.”

Advies én uitvoering

Zodra het adviesplan straks klaar is, wordt het monitoren van de assets ook in de praktijk gebracht. “Ook daarbij staan we als Antea Group klaar om de Provincie Overijssel te helpen. Het is mooi dat we met onze brede expertise niet alleen een adviserende rol vervullen, maar straks ook actief betrokken zijn bij de uitvoering ervan”, blikt Miguel alvast enthousiast vooruit. “Doordat we als totaalpartner al in een vroegtijdig stadium zijn aangesloten, kunnen we het hele proces vloeiend en efficiënt laten verlopen en onze langjarige samenwerking een mooi vervolg geven.”