Goed en zorgeloos reizen in 2050. Met die doelstelling voor ogen werkt Antea Group actief mee in de vervangingsopgave voor de Nederlandse infrastructuur. Dat dat geen gespreid bedje is, weet onze expert Sanne van Empel als geen ander. Want niet alleen de opgave is groot, ook het tekort aan technisch personeel is zorgwekkend. Maakt dat de vervangingsopgave onmogelijk? “Nee!”, klinkt Sanne resoluut. Het geheim? “Innoveren! Met slimme innovaties maken we het verschil om de vervangingsopgave tot een goed einde te brengen.”
Voor meer informatie
Samenwerken vanuit gemeenschappelijk belang
Als de vervangingsopgave ter sprake komt, toont Sanne zich al snel bewust van de uitdagingen. Sanne: “Onze Nederlandse infrastructuur loopt gevaar als we in de vervangings- en renovatieopgave op de traditionele manier blijven samenwerken. Daarvoor is er enerzijds een tekort aan personele capaciteit en zien we aan de andere kant de context van de infrastructuur voor onze ogen veranderen.
Er voltrekt zich op het gebied van onze mobiliteit een transformatie die er niet om liegt, een transformatie die hele andere eisen stelt aan de infrastructuur. In plaats van te werken met aanbestedingen, opdrachtgevers en opdrachtnemers vraagt de vervangingsopgave veel meer om als specialisten uit verschillende vakgebieden samen te werken en het gemeenschappelijk belang daarbij voorop te stellen.”
Benieuwd naar onze vacatures op het gebied van mobiliteit?
Sleutelrol in de vervangingsopgave
De vervangingsopgave is weliswaar een uitdaging om uiterst serieus te nemen, maar Sanne onderstreept ook de andere kant: “Het is ook heel léuk om met Antea Group aan de vervangings- en renovatieopgave te werken. We zijn een slagvaardig bedrijf dat echt een sleutelrol speelt in de hele opgave. Samen met een team van ruim 300 trotse ingenieurs en adviseurs werken we vanuit een planmatige of technische rol aan de infrastructuur. De werksfeer en de balans tussen werk en privé zijn hier uitstekend en er zijn binnen Antea Group volop mogelijkheden om door te groeien.”
Pionieren met innovaties
Als kers op de taart in het werken aan de vervangingsopgave noemt Sanne het werken met verschillende innovaties. “We hebben in ons werkveld alle ruimte om te pionieren met innovaties. Dat maakt dit werk extra leuk. Tegelijk is innoveren ook broodnodig om de vervangingsopgave tot een succes te maken. We willen eraan bijdragen dat we in 2050 goed en zorgeloos kunnen reizen. Die opgave is te groot om met ons team van 300 infraspecialisten te volbrengen. Daar hebben we meer mensen bij nodig, terwijl het juist een uitdaging is om technisch personeel te vinden. Grote opgaven vragen om inventieve oplossingen.”
Het is ook heel léuk om met Antea Group aan de vervangings- en renovatieopgave te werken. We zijn een slagvaardig bedrijf dat echt een sleutelrol speelt in de hele opgave.
Sanne van Empel
Teammanager Assetmanagement
Innoveren in twee opzichten
Het innoverend vermogen van Antea Group als ingenieursbureau komt hierin uitstekend tot z’n recht, ziet Sanne. “Innoveren zit ons in het bloed en dat komt in grote uitdagingen als de vervangingsopgave goed van pas. De situatie vraagt om logisch nadenken, een duidelijke visie en een daadkrachtige aanpak. Innoveren is daarin cruciaal”, aldus Sanne, die twee duidelijke lijnen onderscheidt.
“Enerzijds kiezen we voor een vernieuwende werkwijze, waarin we samenwerken op basis van toegevoegde waarde en waarin we zaken slim aanpakken. De portfoliobenadering, waarin we assets op een logische manier clusteren en zo ruimte maken voor een uniforme en efficiënte manier van werken, laat dat bijvoorbeeld heel concreet zien. Daarnaast ligt er in technologische innovaties ook een belangrijk deel van de oplossing.”
Ook werken aan de vervangingsopgave?
Extra capaciteit dankzij smart solutions
Het gebruik van deze smart solutions helpt om capaciteit vrij te maken die weer op andere plekken kan worden ingezet, legt Sanne uit. “Deze technologische innovaties ontlasten onze infraspecialisten en zorgen dat we met dezelfde capaciteit aan mensen veel meer werk gedaan krijgen. Als ingenieursbureau gebruiken we bijvoorbeeld drones met automatische schadebeeldherkenning om kunstwerken van publieke eigenaren te beheren. Deze drones brengen niet alleen de conditie van assets uiterst nauwkeurig in kaart, maar zijn vooral een stuk veiliger en efficiënter. We hebben deze innovatie inmiddels al bij tien complexe assets ingezet en de resultaten zijn zo goed dat we hier echt toekomst in zien.”
In de praktijk
Hoe wij de vervangingsopgave aanpakken
Initiatief nemen
Sanne onderstreept dat het succes van deze innovaties valt of staat met eigen initiatief. “Zulke innovaties zijn een aanwinst, maar we moeten ze niet in de kast laten liggen. Het is belangrijk om de ruimte te pakken om erover met je opdrachtgever in gesprek te gaan, ze onder hun aandacht te brengen en ze ook daadwerkelijk te gebruiken. De vervangingsopgave succesvol aanpakken vraagt om lef. Je moet durven pionieren en out of the box durven denken. Je intrinsieke motivatie en eigen inbreng zijn cruciaal om te blijven innoveren.
Alleen als we institutionele grenzen durven opzoeken en niet vanuit de status quo werken, kunnen we de vervangingsopgave samen volbrengen. Bij Antea Group krijg je die ruimte. De ervaring leert dat dat niet alleen leidt tot effectievere, maar vooral ook tot leukere samenwerkingen. Samen werken aan een mooi Nederland in 2050. Samen vooruit naar een goede infrastructuur, naar een leefbaar en welvarend land. Geweldig om daar een bijdrage aan te leveren!”
Meer informatie? Stel je vraag aan Sanne!
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met mij op.