Onder grote belangstelling zijn op de tweede dag van de grootste infra vakbeurs van de Benelux de winnaars van de 15e editie van de InfraTech Innovatieprijzen bekendgemaakt. De slimme innovatie 'Genetisch ontwerpen' wint de InfraTech Innovatieprijs 2023 in de categorie Proces Innovatie. Een mooie prestatie van onze gedreven en enthousiaste collega’s van de adviesgroep kunstwerken. Collega's Simone Louise de Rijke, Gerjan Dorgelo en Trevor Spannenburg namen de prijs in ontvangst uit handen van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. 

Genetisch ontwerpen is een belangrijke stap in het duurzamer maken van de sector. Met 'Genetisch ontwerpen' realiseren we het optimale constructieve ontwerp met minimale grondstoffen en een lagere CO2-uitstoot. Dankzij het algoritme is een besparing tot wel 30% minder grondstoffen mogelijk. Dit in vergelijking met een traditioneel ontwerp.

Wat geweldig dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen! 


Simone de Rijke
Adviseur Kunstwerken

Kunstwerken ontwerpen met kunstmatige intelligentie

De adviesgroep kunstwerken ontwikkelde een manier om met behulp van kunstmatige intelligentie kunstwerken te ontwerpen en won daarmee de innovatieprijs in de categorie Procesinnovatie. Wat voor een constructeur wekenlang rekenwerk betekent, is voor een algoritme slechts een kwestie van uren. Op basis van kunstmatige intelligentie (AI) bouwden wij een nieuwe generatie ontwerp-tooling en ontwikkelden wij een genetisch algoritme voor het optimaliseren van funderingsontwerpen onder tunnel-toeritten. Door AI toe te voegen aan parametrisch ontwerpen zijn wij in staat om binnen één dag duizenden varianten door te rekenen. Hierbij kiest de computer met behulp van AI een steeds beter ontwerp waarbij steeds minder grondstoffen worden gebruikt, hetgeen duurzamer en goedkoper is: het meest optimale ontwerp. Inmiddels is Antea Group bezig om 'Genetisch ontwerpen’ voor andere toepassingen mogelijk te maken. 

Revolutie in engineering

Met Genetisch onwerpen denken wij een revolutie in engineering te starten. In een fractie van de tijd kunnen we slanker en dus duurzamer ontwerpen, ons grondstofverbruik minimaliseren en zo tot een minimale CO2 uitstoot komen. De nu al schaarse kennis in de infra wordt hiermee efficiënter ingezet. Met het oog op het klimaat, de vervangingsopgave en de capaciteitstekorten zijn deze voordelen van enorm belang voor de toekomst van onze samenleving.