Vanaf 14 februari is de publieksstemming voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 gestart. Onze collega Simone Louise de Rijke is genomineerd voor deze eervolle onderscheiding, onder andere vanwege haar bijdrage aan de innovatie Genetisch Ontwerpen. Breng je stem uit via deze pagina op de website van KIVI. Stemmen kan tot 13 maart 2023.

Dag van de Ingenieur

Op woensdag 15 maart, de Dag van de Ingenieur, zal KIVI (Koninklijk Instituut Van Ingenieurs) de prijs voor de negende keer uitreiken. De andere kanshebbers zijn Kerusha Lutchmiah van Royal Haskoning DHV en Jacquelien Scherpen van het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen. Naast de publieksprijs is er ook een juryprijs.

Simone de Rijke

Simone de Rijke is adviseur kunstwerken en teamleider para­metrisch ontwerp bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Ze ziet het als haar missie om de eigen organisatie en de branche klaar te stomen voor een gedigitaliseerde wereld waarin kwaliteit, constructieve veiligheid en altijd de mens centraal staan.

Een constructeur kan wekenlang rekenen aan de optimalisatie van het ontwerp van bijvoorbeeld een tunneltoerit. Per toerit zijn vaak honderden funderingspalen nodig. Maar in hoeverre zijn weinig diepgefundeerde palen ­beter dan meerdere slanke en ondiep gefundeerde? En wat is de beste configuratie? 

Het is onbegonnen werk om alle varianten door te rekenen. Simone de Rijke laat een deel van het proces door de computer uitvoeren. Met een toegewijd, vast team van zowel ervaren experts als jonge, programmerende ­constructeurs bouwde ze een tool waarmee het para­metrische ontwerpproces wordt geoptimaliseerd: genetisch ontwerpen.

Topingenieurs

Het is voor het eerst dat er uitsluitend vrouwen zijn genomineerd. “De drie finalisten zijn stuk voor stuk topingenieurs”, zegt KIVI-directeut Miguel Delcour. “Dat het alle drie vrouwen zijn, verrast me niet. Techniek is al heel lang geen mannenwereldje meer.”

Aandacht voor ingenieurs

Een wereld zonder ingenieurs kunnen we ons op geen enkele wijze voorstellen. Op steeds meer toepassingsgebieden is de ingenieur een essentiële factor. Zoals in de gezondheidszorg, de lucht- en ruimtevaart, in de ontwikkelingen van het klimaat en de bewaking van de kwaliteit van de dijken. Met de Dag van de Ingenieur en de Prins Friso Ingenieursprijs wil KIVI ingenieurs in de spotlights zetten en hun expertise en vindingrijkheid tonen aan een breder publiek.