Onze collega Marijke Frielink is geïnterviewd voor het vakblad De Ingenieur om meer te vertellen over haar functie als change manager bij Antea Group Nederland.

"Systeemdenken vormt de rode draad in mijn werk. Het is een manier van kijken; een brede blik op de wereld en het besef dat mensen en organisaties onderdeel zijn van een geheel. Voorkomen dat een duurzame oplossing hier een probleem elders creëert. Dat gebeurde bij de eerste generatie biobrandstoffen; als men gelijk breder had gekeken, had men kunnen zien dat die concurreren met de voedselmarkt.

Ook voor mijn klanten pas ik het systeemdenken toe en probeer ik mensen en thema’s met elkaar te verbinden. Zoals voor een gemeente die zonnepanelen op daken van woningen wilde plaatsen. Ik adviseerde hoe je de aanleg circulair kunt uitvoeren, maar ook hoe je de wijk klimaatadaptief kunt inrichten. Mijn ervaring is dat de mooiste oplossingen ontstaan waar mensen uit verschillende domeinen samenkomen."

Grote stappen

Antea Group zit middenin het netwerk van overheden en bedrijven. Daardoor krijg ik op veel plekken een kijkje in de keuken en is het makkelijker om over grenzen van sectoren heen te kijken. Vanwege die positie kunnen advies­ en ingenieursbureaus een katalysator voor duurzame verandering zijn. Na drie jaar bij Antea Group werd ik gevraagd change manager te worden. Het bedrijf wilde vernieuwing en schoof in het kader van een strategisch duizend­en­een­dagenplan vier jonge managers naar voren. Als change manager wil ik duurzaamheid steviger in de organisatie verankeren. Zo willen we de duurzame ontwikkelingsdoelen integreren in de bedrijfsvoering en ‘groene’ offertes uitbrengen. Bij een offerte voor een nieuwe brug betekent dat bijvoorbeeld dat we materieel gebruiken met weinig CO2 ­uitstoot of dat we de reiskilometers beperken. Maar we kunnen ook duurzame alternatieven aanbieden, zoals het maken van een circulaire brug.

Klimaatwetenschap

"Mede dankzij mijn inzet gaat Antea Group voor science based targets. Dit zijn bedrijfsgerichte klimaatdoelen, gebaseerd op actuele klimaatwetenschap. Voor onze eigen bedrijfsvoering gaan we de doelen waarschijnlijk halen, maar voor scope 3 is het uitdagender. Daaronder valt de uitstoot van broeikasgassen van onze ingekochte producten en diensten, zoals kantoorartikelen en aannemers die namens ons werkzaamheden uitvoeren, maar ook ons eigen personeel. We hebben weliswaar ons wagenpark geëlektrificeerd, maar hoe zorgen we dat medewerkers zonder leaseauto hun privéauto niet gebruiken voor zakelijke ritten? We willen laten zien dat we duurzaamheid serieus nemen en concrete acties doen. Daarom kocht Antea Group laatst een bos in Brabant. Daar willen we leren hoe we ecologie meer in onze projecten kunnen toepassen. Ook willen we daar sleutelsoorten terugbrengen die de biodiversiteit vergroten."

Wilde natuur

Voor mij staat vast dat ik altijd in de duurzame sector wil blijven werken. Wellicht stort ik me nog eens op rewilding – een interessant concept. Het betekent dat je planten en dieren opnieuw introduceert om ecosystemen te herstellen en als middel tegen klimaatverandering. Men denkt al snel aan technische oplossingen, maar je kunt ook de natuur inzetten. Bepaalde sleutelsoorten hebben een verreikende positieve impact. Zoals olifanten in Afrika; zij maken paden die ook andere dieren kunnen gebruiken, hun mest maakt de bodem vruchtbaarder en is voer voor insecten. Zo kan ook de aanplant van bomen helpen en kun je zelfs land­ en bosbouw combineren. Schaduw en biodiversiteit leiden tot een betere oogst. Alles versterkt elkaar; het een hoeft niet ten koste te gaan van het ander.

Download het volledig opgemaakte artikel uit het vakblad De Ingenieur

Ga naar de website van De Ingenieur