Techniek zat er al vroeg in bij mij. Het begon met LEGO en ik ben eigenlijk nooit meer gestopt met ontdekken. Zelfs nu in mijn werkzaamheden in de industriële veiligheid met als specialisatie brandveiligheid. Hoe kun je de verschillende onderdelen aan elkaar koppelen om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen? En wat gebeurt er als je er klaar mee bent? Hoe kun je de blokjes dan weer hergebruiken, net als bij de LEGO vroeger?

Duurzaamheidsambitie in de praktijk: het HagaZiekenhuis

Naast brandveiligheid ben ik ook als milieucoördinator gedetacheerd in het HagaZiekenhuis. Het HagaZiekenhuis heeft een duidelijke duurzaamheidsambitie. Dan kun je denken aan het terugdringen van het energieverbruik door het gebouw slimmer te benutten of scherper te zijn op medicijnresten in het afval. Maar ook aan de mobiliteit van medewerkers voor woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Het is heel gevarieerd.

Er werken daar duizenden mensen. Die maken elke dag veel kilometers, daar sta je niet bij stil als je het hebt over circulair en duurzaam. Maar daar begint het natuurlijk wel. Voor mij is duurzaamheid alles wat impact heeft op het milieu. Vanzelfsprekend zijn dat energieverbruik, CO2-emissie en materiaalverbruik. Maar er zijn veel meer onderwerpen die gevolgen hebben voor licht, lucht, water en bodem, zoals mobiliteit. Dat is best lastig, omdat het gaat over gedrag van mensen. En gedrag is heel moeilijk te veranderen of te beïnvloeden.

Ik wil heel graag duurzaam zijn. Maar ik wil ook nog comfortabel en prettig leven. Kleding kopen is dan een uitdaging.


Marije Vos
Senior adviseur SAVE - Milieu, Veiligheid & Gezondheid

Mijn eigen duurzaamheidsambitie

Ik denk ook na over mijn eigen gedrag, want ook ik wil graag duurzaam zijn. Maar ik wil ook nog comfortabel en prettig leven. Kleding kopen is bijvoorbeeld echt een uitdaging. Er zijn een hoop labels met biologisch, ecologisch, duurzaam, fair trade en ga maar door. Maar wat die merken precies wel of niet goed doen? Ik wil ook best energie besparen door de verwarming een graad lager zetten, maar niet drie graden, want dan is het niet meer comfortabel in huis. Dat betekent dat ik andere maatregelen moet nemen om energie te besparen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving is in ieder geval een goede stok achter de deur. Alleen het ontwikkelen van wet- en regelgeving gaat trager dan we willen om de doelstellingen te halen die we met elkaar in klimaatakkoorden hebben afgesproken. Steeds meer bedrijven definiëren een duurzaamheidsambitie en willen circulair zijn. Ze zetten een stip op de horizon. De volgende stap is eigenlijk nog veel lastiger, namelijk het implementeren van dat beleid en daar maatregelen aan toekennen. Maar het begint met die ambitie. En daar ben ik optimistisch over.

Marije vertelt graag meer over circulaire economie