Het is confronterend om te zien wat afval met een leefomgeving doet. Twee jaar geleden ben ik op reis geweest naar Indonesië. De inwoners zijn gewend aan organisch afval. Afval dat de natuur zelfstandig en in redelijk snel tempo afbreekt. Maar door de jaren heen is daar plastic en ander niet afbreekbaar afval aan toegevoegd. De mentaliteit van ‘weggooien’ op straat is echter niet veranderd. Het is heftig om te zien: overal ligt afval.

Onrustig gevoel

Voor mij is de meest trieste vervuiling zichtbaar in zee. Ik duik ontzettend graag, de onderwaterwereld is een uniek ecosysteem met prachtige koralen en de meest kleurrijke vissen. Tijdens mijn laatste reizen dook ik echter veelal tussen het plastic i.p.v. tussen de vissen. Alle schoonheid van de onderwaterwereld gaat daardoor verloren. Daar krijg ik echt een onrustig gevoel van dat niet meer weggaat. Dus: ik moet iets doen.

Zonder pardon oerwoud kappen

Op persoonlijk vlak denk ik na over wat ik koop. Palmolie bijvoorbeeld. Ik lees de etiketten en laat producten waar palmolie in zit links liggen. Wist je dat eeuwenoude jungle is verdrongen door de komst van de palmolievelden? Oerwoud, van levensbelang voor dier en mens, dat zonder pardon is gekapt?

Tijdens mijn laatste reizen dook ik echter veelal tussen het plastic i.p.v. tussen de vissen."


Frank Sengers
Senior adviseur Kunstwerken

Niet perfect, wel bewust

Ik wil meer. Ik wil met mijn gedachtes over circulair ontwerpen en duurzaamheid anderen inspireren en bewust maken van de mogelijkheden die er zijn om zelf het verschil te maken. Iedereen kan namelijk het verschil maken. Alle kleine beetjes vormen een groot geheel. Daar kan ik mijn werk bij Antea Group voor inzetten. Ik vraag niet om perfectie, zelf leer ik ook iedere dag. Maar het start wel met bewustwording. Samen met onze opdrachtgever bewust nadenken over de keuzes die we maken.

Mijn grootste uitdaging is om duurzaam en circulair werken te introduceren binnen mijn werkveld. Ik wil niet langer stilzitten en toekijken. Ik wil mijn persoonlijke betrokkenheid bij natuur en milieu gebruiken om opdrachtgevers, aannemers en collega’s te motiveren ‘duurzaam’ te denken en doen.

Ik geloof oprecht dat aannemers en opdrachtgevers gevoelig zijn voor duurzaam bouwen. Door mezelf de komende tijd te verdiepen in dit onderwerp en actief de samenwerking op te zoeken met anderen, wil ik aantonen dat duurzame alternatieven op de lange termijn niet per se meer geld kosten.

Wat is jouw impact op natuur en milieu?

Het moet gaan rollen. Circulair is een mooie gedachte, maar het is geen doel op zich. Het gaat om de visie daarachter. Dat we inzien wat onze impact is op natuur en milieu. En dat we begrijpen dat we door circulair ontwerpen, of een ander methodiek, minder belastend zijn.