Dit jaar ben ik gestart met een internationale wijncursus: de WSET 2. Dit houdt verband met een ietwat uit de hand gelopen wijnhobby. Zo denken onze kinderen nog altijd dat we zomers ‘op vakantie gaan’ in Frankrijk (ze hebben gelukkig niet door dat we al die jaren wijnreizen maken). Inmiddels heb ik een mooie wijnverzameling thuis. En het is natuurlijk de uitdaging om die wijn op z’n allerbest te drinken.

Dor hout in je glas

Dit betekent dat je je wijnvoorraad goed moet managen. Welke flessen heb ik in huis, waar komen ze vandaan, wat zeggen connaisseurs in hun proefnotities? Bij een rode wijn van een goed chateau én een goed wijnjaar kan het zo maar zijn dat opleggen (bewaren) raadzaam is. Voor vijf jaar, voor tien jaar. Daar wordt die wijn alleen maar beter van…. Maar, dit geldt niet voor elke wijn. Je hebt er bij die je beter nu kunt drinken. Waarbij opleggen alleen maar zorgt voor de smaak van dor hout in je glas.  

Omgevingswet opleggen

Toen ik onlangs voor de wijncursus in Arnhem was, bedacht ik me dat wat voor wijn geldt net zo goed voor de Omgevingswet opgaat. Zo heeft de Omgevingswet meerdere onderdelen en instrumenten in zich die je voor nu prima kunt opleggen. Het is echter niet bij elk instrument slim en handig om dit ook (voor langere tijd) te doen. Om in wijntermen te spreken: op een gegeven moment moét die fles gewoon open.

Verordeningen

Neem de verordeningen voor de fysieke leefomgeving. Een gemiddelde gemeente heeft er tientallen. Veel daarvan zijn verouderd en versnipperd over allerlei beleidsterreinen. Je kunt ervoor kiezen om deze verordeningen te bewaren (tot alle omgevingsplannen aangepast zijn). Op basis van je omgevingsvisie (uiterlijk 31 december 2023) kun je ze ook alvast actualiseren en harmoniseren. Je beschikt dan in elk geval een actuele en integrale juridische basis voor je verdere plannen.

Verzamel en analyseer wat je in huis hebt. Zorg voor integrale afweging en breng vervolgens alles in één document bijeen.


Robert Forkink
Projectmanager Vergunningen & Procedures

Decanteren

Het is wat mij betreft aan te bevelen om de fles ‘Verordeningen’ alvast open te trekken. Uiteraard niet meteen in het glas schenken, maar eerst laten decanteren. Met andere woorden: verzamel en analyseer wat je in huis hebt. Zorg voor integrale afweging en breng vervolgens alles in één document bijeen. Uiteraard met álle betrokken domeinen. Want, een goed glas drink je altijd samen.

Omgevingsplannen: opleggen of niet?

De omgevingsplannen zijn de flessen die gemeenten geneigd zijn om nog even weg te leggen. Immers, we hebben nog tot 2029 om definitieve omgevingsplannen te ontwikkelen. Klopt. Maar, opleggen is niet in álle gevallen slim. Zeker voor die gebieden waar de komende jaren veel staat te gebeuren. Ga je hier niet mee aan de slag, dan acteer je de komende jaren op basis van niet actuele inzichten en technologieën. En dat zorgt tegen die tijd zeker voor een zure nasmaak.

Kortom: de implementatie van de Omgevingswet is een kwestie van goed management. En wie met slim beleid oplegt of juist nu opdrinkt, geniet pas echt optimaal van de Omgevingswet.

Santé!