De bouw van het 380 kV-hoogspanningsstation in Tilburg is geen alledaagse klus. De waterberging van de rioolwaterzuivering van Tilburg moet namelijk worden verplaatst. 

Wat doet de rioolwaterzuivering?

Per dag maakt de installatie, die eigendom is van waterschap De Dommel, gemiddeld 60.000 m3 rioolwater schoon. Dat is ongeveer 2.500 m3 water per uur en dat staat gelijk aan 10 miljoen koppen thee. Valt er extreem veel regen, dan kan die hoeveelheid zelfs stijgen tot wel 450.000 m3 water per dag. 

Al dat water moet uiteindelijk worden afgevoerd naar De Zandleij en die heeft een capaciteit van ‘slechts’ 7.200 m3 per uur. Die grens is er vanwege bescherming van De Zandleij en bijbehorende flora en fauna. Daarom vangt de immense waterberging, ook wel effluentvijver genoemd, het water tijdelijk op. Het water stroomt via de inlaat de berging in en stroomt door de ‘straten’ (zie foto) langzaamaan richting de uitlaat, om vervolgens afgevoerd te worden op De Zandleij. 
 

Maar waarom kwam het station dan toch op die plek?

Planstudies maakten duidelijk dat de ideale plek voor de bouw van een nieuw hoogspanningsstation exact ín die waterberging ligt. Dat plan vroeg daarom om de nodige aanpassingen aan de waterberging en in de directe omgeving.  In opdracht van TenneT ontwikkelde Antea Group een ontwerp om die aanpassingen aan de waterberging te realiseren. 

Inmiddels is het project in volle gang. 
 

Twee ‘happen’ uit de vijver

Om de bouw van het hoogspanningsstation mogelijk te maken, worden er twee flinke 'happen' uit de vijver genomen. Eén deel van de gedempte vijver wordt ingericht als ecologische zone, waardoor flora en fauna de gelegenheid krijgen om daar te leven en te bloeien. In de zone worden nieuwe poelen gegraven voor amfibieën, onder meer voor de kamsalamander en de boomkikker. Daarnaast worden struikgewassen aangeplant voor geleiding en afscheiding van het gebied. Bovendien slaat deze ecologische zone straks een brug tussen de natuurgebieden ten oosten en ten westen van de N261. 

Het andere deel van de effluentvijver dat wordt gedempt, dient straks als locatie voor het nieuwe hoogspanningsstation. De capaciteit van de vijver die hiermee wegvalt, wordt gecompenseerd door de aanleg van de nieuwe waterberging Oost en West . Eén aan de ene kant van de N261, één aan de andere kant. Om die waterbergingen met elkaar te verbinden en het watersysteem in de bergingen te beheren, worden nieuwe kunstwerken gerealiseerd. 

Verbouwen terwijl ‘de winkel’ gewoon open blijft

De grootste uitdaging bij dit project ligt in het feit dat het gaat om een gigantische verbouwing, terwijl ‘de winkel’ gewoon openblijft. Het zuiveringsproces moet immers gewoon doorgang vinden. In nauw overleg met de beheerders van het waterschap worden de werkzaamheden in de effluentvijver voorbereid en afgestemd, zodat ze zo min mogelijk invloed hebben op het zuiveringsproces. Tegelijkertijd is die afstemming nodig voor de veiligheid, zodat er geen onaangekondigde peilstijging plaatsvindt wanneer er werkzaamheden in de effluentvijver worden uitgevoerd en zodat tijdig (aanvullende) (veiligheids-)maatregelen getroffen kunnen worden.

Zorgvuldige afstemming tussen betrokken partijen
Al met al is de verplaatsing van de waterberging een dynamisch project, omdat er op zoveel vlakken tegelijkertijd afstemming moet plaatsvinden. Antea Group vervult hierbij een adviserende brugfunctie tussen waterschap, gemeente, TenneT, bevoegd gezag en de aannemers. Projectleider Arjan van Beek van Antea Group: “Het meest trots ben ik op het feit dat we steeds een antwoord hebben op elke uitdaging die we tegenkomen. In samenwerking met TenneT en de betrokken belanghebbenden komen we tot oplossingen en zorgen we ervoor dat het werk vordert. Zodoende dragen we bij aan de oplossing van een groot maatschappelijk issue: de netcongestie.”

In de komende maanden ligt de focus op de ontwikkeling van de ecologische zone en naar verwachting zullen waterberging Oost en West aan het eind van het eerste kwartaal van 2025 gereed zijn.
Ben je benieuwd naar hoe het ervoor staat met de bouw van het hoogspanningsstation? Lees dan dit artikel.