Afgelopen zomer hebben de bouwpartners van netbeheerder TenneT een begin gemaakt met de realisatie van het nieuwe 380 kV-hoog spanningsstation Tilburg. Het gaat om de voorbereidende werkzaamheden. In deze fase richt de bedrijvigheid zich vooral op het gedeeltelijk verplaatsen van de waterberging van de rioolwaterzuivering Tilburg.

Die voorbereiding is het begin van een complexe puzzel die de komende twee jaar stukje voor stukje gelegd gaat worden. Voor even waren de hekken rondom de waterberging geen onneembare hindernis. Woensdag 1 november ging de poort tijdelijk open om de pers bij te praten over de bouw van het nieuwe 380 kV-hoogspanningsstation Tilburg. Het station dat een cruciale schakel vormt in de energievoorziening van Brabant. Het nieuwe hoogspanningsstation gaat er namelijk voor zorgen dat de stroom opgewekt in Zeeland en op zee probleemloos zijn weg gaat vinden naar afnemers. Maar ook komt er door het hoogspanningsstation meer ruimte op het onderliggende 150 kV-elektriciteitsnet werk. Omdat het via een ondergrondse kabel aan het hoogspanningsstation aan de Kalverstraat in Tilburg-Noord wordt gekoppeld, vertelt Roel Jannink, projectleider realisatie bij TenneT. "We hebben hier in Brabant te maken met een aantal knelpunten. Die zorgen ervoor dat het netwerk overbelast raakt. Dat gaat dit station straks oplossen."

Ruimte voor water

Straks is halverwege 2026. Dan wordt het station - met 6,5 hectare een van de grotere in Nederland - in bedrijf genomen. Voor het zover is, zijn er nog wel enkele hordes te nemen. Daar is het verplaatsen van de waterberging, met duizenden kuub water, er een van. Voor TenneT geen dagelijkse kost. Daarom schakelde de netbeheerder ingenieurs en adviesbureau Antea Group in. Samen met de gemeente Tilburg, waterschap de Dommel en Natuurmonumenten vertaalde het adviesbureau alle benodigde stappen - ook die op het gebied van faunabeheer - naar ontwerpen, een uitvoeringsbestek, vergunningsaanvragen en aanbestedingsdocumenten. Inclusief het benodigde conditionerende en milieukundige onderzoek, vertelt Arjan van Beek, projectleider bij Antea Group, tijdens een presentatie in de bouwkeet. "Het hoogspanningsstation komt deels te liggen waar nu de waterberging is. Om ruimte voor de bouw van het station te winnen, wordt een deel van de waterberging drooggelegd." Die ruimte moet worden gecompenseerd. Zodat het station bij hevige regenval droog blijft. "Dat gebeurt aan de overkant van de provinciale N261. In de voormalige vloeivelden van het Noorderbos."

Collega Arjan van Beek werd voor dit artikel geinterviewd voor het magazine Land+Water. Klik hier om naar de website van Land+Water te gaan.

Werken met de winkel open

Om het water daar te krijgen worden de huidige waterstromen verlegd en watergangen uitgediept. Verder worden twee bestaande duikers aangepast naar een doorsnede van 5 x 3,5 meter. En er komen vier nieuwe duikersmet een doorsnede van circa 3x2 meter en een totale lengte van 88 meter. Om invloed uit te oefenen op de waterstand in de berging, worden ook nog drie nieuwe kantelstuwen aangelegd, ieder van circa 2x3 meter groot. Tijdens het maken van deze kunstwerken en de uitvoering van overige werkzaamheden blijft de waterberging in bedrijf. Het is een van de uitdagingen waarmee de uitvoerders van het werk te maken krijgen, vertelt Sjaak Gerritsen. Hij is projectmanager bij Strukton dat verantwoordelijk is voor het bouwrijp maken van de locatie. "Het stopt echt niet met regenen omdat wij toevallig bezig zijn met het verplaatsen van de waterberging. We ondervinden hier aan den lijve hoe snel het water kan stijgen."