Ten noorden van de waterberging van waterschap De Dommel bij Tilburg bouwt TenneT een nieuw 380 kV hoogspanningstation. Het hoogspanningsstation is een belangrijke schakel in de regionale en landelijke energietransitie. Bij dit project komt heel veel kijken. Met name de locatie, de verschillende belangen van betrokken partijen en de omliggende natuur vragen om de hoogste zorgvuldigheid. 

35 voetbalvelden

"Om een beeld te geven van de omvang van het project: het totale werkterrein beslaat zo'n 35 hectare", aldus Roel Jannink (projectleider Tennet). De bouw van het station is in handen van Samenwerking Croonwolter&drosMobilis. Strukton Wegen & Beton heeft het gehele terrein van 35 hectare bouwrijp gemaakt en heeft de huidige waterberging aangepast en deels verplaatst. “En we hebben de ingenieurs van Antea Group ingeschakeld voor het gehele voortraject van onder meer ontwerp verplaatsen waterberging, (bodem)onderzoeken, analyses en planvorming. De onderlinge samenwerking verloopt heel goed. Dat is prettig, want zo krijg je ook het meest efficiënte projectresultaat wat goed is voor alle partijen.”

Waterberging verplaatst

Dat de locatie bij de waterberging logisch was gezien de nabijheid van het bestaande hoogspanningsnet, maakt het niet per definitie de meest eenvoudige. Sterker nog, het station komt gedeeltelijk op de plek waar nu de waterberging van de waterzuiveringsinstallatie van Waterschap de Dommel ligt. En dus moest er ook een plan komen om deze waterberging te verplaatsten vóór de start van de bouw. Roel Jannink (Projectleider bij Tennet): “Ja, het verplaatsen van een waterberging vraagt de nodige expertise. Het heeft ook een behoorlijke impact. In goed overleg met onder meer het waterschap, gemeente Tilburg en Natuurmomenten is Antea Group gekomen tot een ontwerp rekening houdend met bestaande structuren en landschappelijke elementen. In 2025 zal de waterberging conform dit plan deels verplaatst zijn naar de west- en oostzijde van de N261.”

Samenspel van bodem, ecologie, hydrologie, en functioneel ontwerp

Voordat er ook maar één schop in de grond kon gaan voor de nieuwbouw van het hoogspanningsstation 380kV Tilburg, is heel wat onderzoek, denk- en rekenwerk verricht. Hoe is de bodemgesteldheid? Welke vergunningen zijn nodig? Welke invloed heeft de bouw op de flora en fauna? Om antwoord te geven op deze vragen en meer zijn de ingenieurs en adviseurs van Antea Group ingeschakeld. Volgens Martijn Elings, namens Antea Group verantwoordelijk voor dit project, een dynamisch traject met de nodige uitdagingen.

De ontwikkeling van het hoogspanningsstation bij Tilburg is een meerjarentraject en tevens ruimtelijk complex. Bovendien zijn er veel verschillende partijen bij betrokken, denk aan gemeenten, het waterschap, de provincie, bouwpartners, omwonenden en natuurorganisaties. “Iedere partij heeft zijn eigen pakket van wensen en eisen. Daarnaast zijn er wettelijke randvoorwaarden. Aan ons om dat allemaal bij elkaar te krijgen en een oplossing te vinden”, vertelt Martijn. “Dat is zeker niet altijd makkelijk. Gelukkig hebben we binnen Antea Group alle kennis en disciplines in huis om hier op in te spelen. Dat is ook meteen het mooie van dit project. Voor ons is het een multidisciplinair project waarbij onze specialisten op gebied van water, bodem- en milieuvraagstukken, kunstwerken, archeologie en vergunningen samenwerken.”

De nodige hoofdbrekens

De bestaande waterberging op de locatie van het nieuw te bouwen hoogspanningsstation zorgde voor de nodige hoofdbrekens. Want hoe verleg je een waterberging van duizenden kuubs water? Een opdracht waar TenneT Antea Group voor inschakelde. “Samen met de gemeente Tilburg, Waterschap De Dommel en Natuurmonumenten hebben we gekeken naar oplossingen voor de verplaatsing van de waterberging. Bedenk dat we hier te maken hebben met onder meer vervuilde grond, een erfenis van de Tilburgse textielindustrie, maar ook met beschermde diersoorten als de das en vleermuis”, legt Martijn uit. “Tevens moesten we rekening houden met de bestaande bomen en het snelfietspad en de provinciale weg N261. Factoren waar we in ons ontwerp rekening mee hebben gehouden en waar we een heel team van experts voor ingezet hebben, bodemspecialisten, hydrologen, engineers, ecologen en vergunningsspecialisten.”

“Het is een zeer dynamisch project waarbij je vele jaren nauw met elkaar samenwerkt en continu moet puzzelen tussen wensen, eisen en mogelijkheden”


Martijn Elings
Projectmanager Milieu & Energie Zuid

Van advies tot uitvoering

Om te komen tot een goed ontwerp en advies zijn de afgelopen 2 tot 3 jaar diverse onderzoeken gedaan. Van bodemonderzoek tot ecologie. Martijn: “Bijzonder aan dit project voor ons is dat het niet ophoudt bij onderzoeken, ontwerpen en adviezen, we zijn ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de betreffende maatregelen. Om een voorbeeld te geven; dagelijks zijn onze ecologen op locatie om te monitoren of het werk de omliggende natuur niet verstoort. Maar we zien bijvoorbeeld ook toe of de werkzaamheden volgens het door ons opgestelde bodemsaneringsplan en bestek uitgevoerd worden.”

Volste vertrouwen

Tot slot wil Martijn de goede samenwerking met TenneT benadrukken. “Het is een zeer dynamisch project waarbij je vele jaren nauw met elkaar samenwerkt en continu moet puzzelen tussen wensen, eisen en mogelijkheden. Dan is het heel fijn dat een partij als TenneT je het volle vertrouwen geeft.”