Onze jonge ingenieurs presenteerden deze week hun innovatieve stikstof-oplossingen aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze kans kregen zij door het winnen van de juryprijs én de publieksprijs van de Doe & Durf Challenge 2023.

Doe & Durf challenge 2023

De Doe & Durf challenge is een initiatief van JongNLingenieurs, de jongerenvereniging binnen Koninklijke NLingenieurs, waarbij Jonge ingenieurs creatieve en innovatieve oplossingen ontwikkelen die kunnen bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen. In de Doe&Durf challenge 2023 stond deze vraag centraal: ‘Welke innovatieve oplossing heb jij om op korte termijn een bijdrage te leveren aan de aanpak van de stikstofproblematiek?’

De innovatie: Natuurscoreboard Stikstof

Ingenieurs Ivo Sedee, Kyra Rossel en Milou Huizinga presenteerden hun innovatie genaamd Natuurscoreboard Stikstof aan het ministerie. Met deze innovatie wonnen zij de juryprijs van de Doe & Durf competitie. De jury sprak vorige maand vol lof over de inhoudelijk diepgang van hun innovatie. 

Wat is Natuurscoreboard Stikstof? Eekn interactieve online omgeving waarbij de effecten van verschillende alternatieven van een project of plan op de natuur zichtbaar zijn. Met dit platform betrekken zij de natuur in een vroeg stadium. Én dat door onder andere een AI interpretatie model in te zetten bij een ecologische beoordeling. 

Het was een inspirerende middag voor de ingenieurs. Zo vertelde Kyra Rossel, projectingenieur Lucht & Geluid: “Het voelde fantastisch om van de demissionair minister Van der Wal precies die kansen en knelpunten te horen die ons destijds geïnspireerd hebben om het Natuurscoreboard - Stikstof te ontwikkelen. De middag heeft voor ons bewezen dat we over de gehele linie van adviseurs tot aan het ministerie de diensten zien die de natuur ons levert en dat we allemaal belang hebben om dat inzichtelijk te maken met ons integrale en overzichtelijke platform.”

De innovatie: N-Positie

De publieksprijs-winnende innovatie "N-Positie" werd ook gepresenteerd aan het ministerie. Deze pitch kwam van de jonge ingenieurs en bedenkers: Dewi Westra, Shireen Baars en Joris Tiebosch.

Zij draaien de huidige werkwijze van stikstofdepositie-onderzoeken om. Met deze tool is namelijk vóór project of plan al bekend hoeveel stikstofruimte er is.  Zo is in de allereerste fase duidelijk wat er wél kan in een bepaald gebied en waaraan het plan moet voldoen. Veel efficiënter dan achteraf toetsen of een gemaakt plan of project mogelijk is.

Dewi Westra, adviseur Ruimtelijke Strategie spreekt van een positieve ervaring, zo verteld ze: "Met veel plezier zijn we aangeschoven bij het ministerie van LNV en hebben we onze innovatie mogen toelichten aan demissionair minister van der Wal. Geweldig dat we door NLingenieurs zo'n podium krijgen voor N-Positie. Door techniek en inhoud samen te brengen kunnen we een stuk slimmer omgaan met de stikstofproblematiek en daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Onwijs gaaf om onze ideeën op dit niveau te mogen delen. De enthousiaste reacties motiveren ons nog meer om de ontwikkeling verder door te zetten! In de woorden van de minister; 'Wat er ook gebeurt, hier moeten we mee verder!'.