Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group voert een gezondheidsmonitor uit onder de bewoners rond windpark Nij Hiddum-Houw in Fryslân. Wij hebben deze gezondheidsmonitor ontwikkeld in opdracht van de Provincie Fryslân. Bij het onderzoek staat centraal hoe de mensen in de omgeving van de windturbines hun gezondheid ervaren. Op de website van de Gezondheidsmonitor Nij Hiddum-Houw vind je meer informatie.
Gevolgen windmolens voor gezondheid
Met de Gezondheidsmonitor brengen wij in kaart hoe de bewoners rond de windmolens hun eigen gezondheid ervaren. De Gezondheidsmonitor bestaat uit vier onderdelen:
-
Een meldpunt voor klachten;
-
Een belevingscheck;
-
Een jaarlijkse vragenlijst;
-
Een persoonlijk spreekuur voor de mensen die in de buurt van het windmolenpark wonen.
Met de verzamelde informatie kijken we samen met andere organisaties of we de gevolgen kunnen beperken of zelfs voorkomen.
Gezondheidsbeleving bewoners voorop
De Gezondheidsmonitor zet de beleving van de bewoners voorop. Dit maakt het onderzoek uniek. Normaal gesproken zijn we in Nederland namelijk gewend om in de eerste plaats vanuit wet- en regelgeving te denken. Bij de Gezondheidsmonitor doen we het anders en gaan we uit van de mens. Zo helpen we mee aan minder hinder en gezondheidsklachten bij de mensen die in de buurt van het windpark wonen.
Betrokkenheid bij Gezondheidsmonitor
Een goede betrokkenheid van de bewoners is belangrijk voor de Gezondheidsmonitor. Zo hebben we bijvoorbeeld regelmatig afstemming met een klankbordgroep van bewoners uit dorpen in de omgeving. Zij denken met ons mee over de uitvoering van de Gezondheidsmonitor. Ook brengen wij bewoners rond het windmolenpark op de hoogte met brieven, flyers en nieuwsbrieven. Daarnaast plaatsen we artikelen in dorpskranten. Bovendien organiseren we regelmatig bewonersavonden en doen we een Gezondheidstour waarbij we de mensen in de buurt opzoeken.
Windpark Nij Hiddum-Houw
Het windpark bestaat uit negen windturbines en is sinds 2022 in bedrijf. Windmolenpark Nij Hiddum-Houw ligt langs de A7 tussen de dorpen Zurich en Cornwerd, bij de Afsluitdijk. Tijdens het inspraakproces spraken bewoners hun zorgen uit over de kans op schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Daarom heeft de provincie bij de vaststelling van het inpassingsplan besloten om samen met de bewoners een gezondheidsmonitor te laten ontwikkelen. Als specialist op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid heeft Antea Group hiervoor de opdracht gekregen.
Meer weten over de gezondheidsmonitor?
Neem gerust contact op!