Singapore. Bekend van de boete op kauwgom, economisch wonderkind en nu ook een voorbeeld voor vergroening en verduurzaming? Tijdens het Future Green City World Congress werd duidelijk hoe deze stadstaat zichzelf heeft getransformeerd tot een van de aantrekkelijkste groenste steden in de wereld. En dat is geen toeval, maar het resultaat van een doordachte en gedurfde strategie.
Singapore: welvarende groene stadstaat
Singapore heeft zichzelf, als een moderne baron van Münchhausen, uit de armoede omhoog getrokken en is getransformeerd naar een welvarende groene stadstaat. De stad zet indrukwekkende stappen op het gebied van stadsvernieuwing en vergroening. Niet eens omdat ze groen nu persé zo geweldig vinden. Maar vanuit een welbegrepen eigenbelang: om de verzengende hitte te lijf te gaan, schaduw te bieden, om mogelijkheden voor ontspanning te bieden, om de bevolking te tevreden te houden met ruimte voor ontspanning én om welvaart te creëren. Met harde eisen en ambitieuze groennormen.
Normen en richtlijnen vergroening
Hier in Nederland worstelen we al jaren met normen en richtlijnen voor vergroening van de fysieke leefomgeving. De ‘Jantje Beton norm’ voor 3% groen speelruimte is nooit wettelijk vastgesteld. En ook richtlijnen als 75 m2 groen per woning uit de Nota Ruimte en van de WHO voor minstens 1 hectare aaneengesloten groen per buurt blijven steken in vrijblijvendheid. De veel bekritiseerde Europese Natuurherstelwet heeft als ambitie voor 2030 ‘geen nettoverlies van groene stedelijke ruimte’. De recente 3-30-300 vuistregel en het streven naar meer boomkroonvolume, lijken dan een onmogelijke opgave.
Maar als we kijken naar Singapore, zien we dat het wel degelijk kan. Daar moet elke nieuwbouw 100% gecompenseerd worden met groen. 100 procent! Dit leidt tot fantastische gebouwen met groene gevels, daktuinen en zelfs tuinen op tussenliggende lagen. Met als inspirerend voorbeeld het Marina Bay district. De droom van elke projectontwikkelaar. Maar het waterfront wordt vrijgehouden van bebouwing om de uitstraling van de stad als geheel te verbeteren. Voor maatschappelijk rendement, in plaats van private winsten.
Extra groene stedelijke ruimte
Laten we wel zijn, dat is goed begrepen eigenbelang. Voor Singapore als geheel zijn die keuzes gewoon rendabel. Singapore laat zien dat investeren in groen loont. Singapore is toonaangevend op het gebied van duurzaamheid en stedelijke vergroening, scoort hoog op de social progress index en smart city index en is het gelukkigste land in Azië. Moeten we in Nederland dan niet meer dwang gebruiken om echte vergroening af te dwingen? Hoe past dat in onze manier van polderen en compromissen?
Nou, de koopman en de dominee kunnen allebei blij zijn met groene gebouwen. Voor de uitstraling van de fysieke leefomgeving, tegengaan van hittestress, aantrekkelijk wonen én prachtige vastgoedrendementen. 100% groencompensatie; als we dat eens zouden kunnen afdwingen. Gelukkig gloort er een klein beetje licht, de eerder genoemde EU Natuurherstelwet werkt voor 2040 toe naar 3% extra groene stedelijke ruimte en 5% in 2050. De weg van de geleidelijkheid zullen we maar zeggen. Maar ik blijven dromen van 100% compensatie!
Het hele magazine lezen?
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met mij op.
![Marc de Jong](https://cdnpreprodanteagroup.blob.core.windows.net/prod/media/resized/2/5eb8d5e1-3df4-4ada-8c61-46957e3bf270/autox70_marc-de-jong-data-antea-group.jpg)