Jaren geleden hoorde ik van een boekje getiteld ‘Beren op de weg, Spinsels in je hoofd’. Een heel aardig boekje over hoe je op een positieve manier kunt omgaan met problemen en gevoelens van onmacht en onrecht. En vooral hoe je voorkomt dat negatieve gedachten jouw werk, relaties en dromen gaan blokkeren. Een boekje dat in deze tijden voor veel mensen enorm helpend zou kunnen zijn, maar dat geheel terzijde.
Verlammend
De kern van het verhaal is dat iedereen wel eens beren op z’n weg vindt. De kunst is om zo’n beer op de juiste waarde te schatten en ‘m op de juiste manier aan te pakken. Hoe langer je zo’n beer uit de weg gaat, des te groter de kans dat ‘ie uitgroeit tot een grizzlybeer. Dat kan dan weer een verlammende werking hebben: op jezelf en je omgeving. Achteraf gezien vaak onnodig. Want, in de praktijk blijken de meeste beren teddyberen.
Omgevingswet-beren
Ook als het om de Omgevingswet gaat, merk ik dat mensen nog altijd de nodige beren op de weg zien. Eén van die belemmerende gedachten is dat de Omgevingswet tóch wel weer wordt uitgesteld en er uiteindelijk helemaal niet komt. Vaak het argument om nog maar even af te wachten. Ja, het klopt dat die Omgevingswet meerdere malen is uitgesteld. Maar, kijk ook naar de droom die wij hebben (een betere en mooiere leefomgeving) en hoever wij onderhand al zijn. Dat wordt niet meer teruggedraaid.
DSO en Eerste Kamer
De Eerste Kamer is kritisch (en dat is ook de functie in ons politiek systeem), maar dit heeft vooral betrekking op de invoering en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het klopt dat het DSO voor 1 januari 2022 nog niet helemaal gereed zal zijn, maar de basis zal er ongetwijfeld staan én werken.
Aan de slag
Kortom, met nog zo’n driehonderd dagen te gaan (ervan uitgaande dat de Omgevingswet niet controversieel wordt verklaard) zullen er ongetwijfeld nog de nodige beren op de weg verschijnen. De impact op de gemeentelijke organisatie is immers enorm. Daarom is het zaak om dit soort beren op waarde te schatten en tijdig aan te pakken. Zeker omdat ik zie dat er in veel gemeenten geen tijd te verliezen is.
Eén van de prioriteiten zal de vergunningverlening en toezicht en handhaving zijn. Met dit VTH-spoor moet je toch écht aan de slag. Je kunt als gemeente op 1 januari niet bij initiatiefnemers aankomen met de boodschap: ‘dit hebben wij nog niet geregeld, zijn we nog niet aan toegekomen, dat begrijpt u ook wel.’ Laat dit beeld uiteraard geen belemmerende gedachte worden. Maar wel een vriendelijke beer die de vaart er wat in houdt.
Meld je aan voor de nieuwsbrief van de Omgevingswet
Jouw gegevens:
Meer weten over de Omgevingswet?
Neem contact met ons op.