Arbeidsveiligheid
Heb je vragen?
- Netherlands
- Dienstenoverzicht
- Veiligheid Gezondheid
- Arbeidsveiligheid
Arbeidsveiligheid: deskundige inzet voor elk veiligheidsvraagstuk
Veiligheid is een groot goed. Als specialist in integrale veiligheid ondersteunen wij overheden, projectontwikkelaars, (industriële) bedrijven en aannemers in de bouw en het civiele domein bij een brede variëteit aan veiligheidsvraagstukken. Wij adviseren daarbij over het waarborgen van de veiligheid vóór, tijdens en bij de ingebruikname van objecten. We maken veiligheid een integraal onderdeel van de projectaanpak. Zo houden we grip op de veiligheid en voorkomen we onaangename verrassingen door risico’s en onnodige vertraging. In iedere fase van een project brengen we voor de opdrachtgever in kaart hoe de veiligheid en gezondheid wordt gewaarborgd: of het nu gaat om bouw, gebruik, onderhoud of renovatie.
Hogere Veiligheidskundige (HVK)
Met een integrale aanpak maken we toekomstige veiligheidsproblemen beheersbaar en zorgen we voor een veilige werkomgeving voor iedereen. Door tijdig het gesprek over veiligheid aan te gaan, vergroten we het bewustzijn om risico’s effectief te voorkomen en te beheren. Onze adviseurs, waaronder de Hogere Veiligheidskundige (HVK’er) en de Arbeidshygiënist, spelen een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer.
De HVK'er zet zijn expertise in om veiligheidsmanagementprocessen te ontwikkelen en te implementeren, risicoanalyses uit te voeren en veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie te bevorderen. Met een proactieve aanpak zorgt de HVK'er ervoor dat veiligheid een integraal onderdeel wordt van de projectaanpak, waardoor grip op veiligheid wordt gehouden en onaangename verrassingen door risico's en onnodige vertraging worden voorkomen.
Arbeidshygiënist
De Arbeidshygiënist richt zich op het herkennen, evalueren en beheersen van chemische, fysieke en biologische factoren in de werkomgeving die ziekten of onwelzijn kunnen veroorzaken. Door het uitvoeren van blootstellingsbeoordelingen en het adviseren over controlemaatregelen, draagt de Arbeidshygiënist bij aan het creëren van een gezonde werkplek en het voorkomen van beroepsziekten.
De inzet van deze professionals is onmisbaar voor het vroegtijdig zichtbaar en beheersbaar maken van toekomstige veiligheidsproblemen. We streven samen naar een omgeving waarin veiligheid voorop staat en waarin iedereen, aan het eind van de dag, gezond en wel naar huis kan.
Wat is integrale veiligheid?
Integrale veiligheid kijkt naar veiligheid in een breed perspectief. Het gaat niet alleen om het naleven van de Arbowetgeving, maar ook om het integreren van veiligheid in alle facetten van het werk- en leefmilieu. Het nieuwe veiligheidsbeleid, dat is vastgelegd in de Arbovisie 2040 en is vastgesteld door het Ministerie van SZW, heeft als doel om een veilige en gezonde werk- en leefomgeving in de breedste zin van het woord te waarborgen. Als het op veiligheid aankomt, laten we immers niets aan het toeval over. Antea Group ondersteunt hierin op een aantal gebieden, waarop we hieronder uitgebreider inzoomen:
Integrale veiligheid op beleidsmatig niveau
- Arbowetgeving: advisering over naleving en implementatie van veiligheidsvoorschriften.
- Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E): identificatie en evaluatie van arbeidsrisico's om passende preventieve maatregelen te nemen.
- Veiligheidscultuurladder: beoordeling en verbetering van de veiligheidscultuur binnen organisaties.
Integrale veiligheid op planmatig niveau
- Integraal Veiligheidsplan (IVP): ontwikkeling van een strategisch plan voor veiligheidsmaatregelen op lange termijn.
- Veiligheids- & Gezondheidsplan (V&G-plan): gedetailleerde planning van risicobeheersmaatregelen voor projecten in de bouwfase.
- Veiligheids- & Gezondheidsdossier (V&G-dossier): het V&G-dossier beschrijft de samenwerking en de veiligheidsmaatregelen van hoofd- en onderaannemers om een veilige en gezonde projectomgeving te waarborgen.
- BLVC-plan: maatregelen voor Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie tijdens bouwprojecten.
- Plantoetser: toetsing van veiligheidsplannen aan wetgeving en beleid.
Integrale veiligheid op operationeel niveau
- Safety walks: geplande inspecties om veiligheidsaspecten op de werkplek te controleren en te verbeteren.
- Werkplekinspecties: systematische beoordeling van potentiële risico's en gevaren op de werkplek.
- Audits: het uitvoeren van diverse interne en externe audits op vlak van milieu, veiligheid en gezondheid.
- Ondersteuning bij integrale veiligheid: actieve betrokkenheid bij alle fasen van een project om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.
- Blootstellingsbeoordelingen: het uitvoeren van blootstellingsbeoordelingen gevaarlijke stoffen om te beoordelen of grenswaarden worden overschreden.
- Ongevalsonderzoek: onderzoek om de oorzaak van ongevallen te bepalen en maatregelen te treffen om ongevallen in de toekomst te voorkomen.
Deze diensten zijn samengesteld om een veilige werkomgeving te creëren en te onderhouden, waarbij de nadruk ligt op preventie, bewustzijn en continue verbetering. Antea Group zet zich in om deze diensten te leveren en zo bij te dragen aan een veiliger en gezonder werk- en leefklimaat.
Alles lezen over onze dienstverlening?
- Lees hier wat wij doen op beleidsmatig, planmatig en operationeel niveau Download
Bouwveiligheidsplan en sloopveiligheidsplan
Met de komst van de Omgevingswet wordt de omgeving van een bouwproject belangrijker. Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) stelt dat er naast een V&G-coördinator voor de bouwactiviteiten, ook een veiligheidscoördinator directe omgeving (VCDO) moet worden aangesteld. De veiligheidskundige helpt bij het maken van een risicomatrix en onderzoekt de impact op de omgeving. Onze experts bieden ondersteuning bij artikel 7.5 van de BBL en helpen bij het opstellen van een bouw- en sloopveiligheidsplan dat voldoet aan de Landelijke richtlijn Bouw- en sloopveiligheid.
Ondersteuning integrale veiligheid in iedere fase
Antea Group ondersteunt bij integrale veiligheid in iedere fase van een project. Tijdens de ontwerp- en aanbestedingsfase, maar ook in de uitvoeringsfase en zelfs na de oplevering in de beheer- en onderhoudsfase. Samen zetten we ons in voor een omgeving waarin iedereen veilig en gezond kan wonen en werken. Benieuwd wat we daarin voor jouw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Onze specialisten helpen je graag!
Meer informatie over deze dienst? Neem contact op!
Gerelateerde artikelen
Meer weten over deze dienst?
Neem contact met mij op.
You are using an old version of Edge.
Please note some functionalities might not be supported in this version of Edge.
Download the latest version here