Sinds de zomer van 2018 begeleiden de archeologen van Antea Group de graafwerkzaamheden in het kader van de vervanging van de gietijzeren gasleidingen in opdracht van Enexis in de binnenstad van Groningen. Hierbij zijn al diverse interessante vondsten gedaan. Zo werd enkele weken geleden het uit 1470 daterende fundament van de Herepoort zichtbaar. Ook werd een deel van de gracht rond het ‘Kasteel van Alva’ blootgelegd, wat een rijkdom aan vondstmateriaal heeft opgeleverd.

Dwangburcht voor Groningers

Aan Arx Nova, het kasteel van Alva, werd tussen 1569 en 1577 gebouwd. Het werd door de Spanjaarden aangelegd als dwangburcht voor opstandige Groningers. Voor de bouw moest zelfs een deel van de stadsmuur worden afgebroken. De kosten bedroegen meer dan 100.000 gulden en moesten door de Groningers zelf worden vergoed. Hoewel de citadel nooit werd voltooid, had het wel vijf enorme bastions van maar liefst 118 bij 64 meter. Tussen de bastions lagen verbindingswallen en het kasteel werd omringd door brede grachten met een diepte van bijna zesenhalve meter.

 

16e-eeuwse vuilstortplaats

In maart 1577 kreeg de stad toestemming om het kasteel weer af te breken. De gracht kwam voor een deel binnen de herstelde stadsmuur te liggen en werd gedurende een periode van ongeveer twintig jaar gebruikt als vuilstortplaats voor allerlei soorten stadsafval. Het deel van de gracht dat nu aan het licht is gekomen is rijk aan vondstmateriaal uit de late 16e eeuw, waaronder veel mooi geglazuurd aardewerk, grote stukken bewerkt hout, drie tamelijk complete leren schoenen, een nootmuskaatrasp en een prachtige tinnen insigne.

Het vondstmateriaal uit de gracht is interessant omdat het een beeld geeft van het leven van de Groningers gedurende een heel specifieke periode. Het vondstmateriaal wordt binnenkort verder onderzocht en gerapporteerd door de archeologen van Antea Group.