De gemeente Veendam heeft, in samenwerking met de Omgevingsdienst Groningen (ODG) en Antea Group, sinds 2023 een leerzaam traject ingezet. Het hoofddoel van dit traject is om geluid binnen de Omgevingswet te verkennen en toe te passen in de praktijk, met een focus op 'ervarend leren'. 

Geluid binnen de Omgevingswet

In verschillende werksessies hebben de betrokken partijen de wetgeving, werkwijze, berekeningen en resultaten met betrekking tot geluid met elkaar gedeeld en besproken. Speciale aandacht werd besteed aan het begrijpen van de Omgevingswet en de praktische toepassing ervan.

Focus op Ommelanderwijk

Hoewel Ommelanderwijk een klein dorp ten oosten van Veendam is, is het een intrigerende locatie wat geluid betreft. Het gebied wordt omringd door wegen onder beheer van diverse instanties (Rijk, provincie en gemeente) en valt binnen de geluidzone van een groot bedrijventerrein. Daarnaast zijn er andere geluidbronnen zoals individuele bedrijven, sportterreinen en windturbines.

Effecten van wegverkeerslawaai en industrielawaai in kaart gebracht

Om de specifieke geluidssituatie in kaart te brengen, hebben de ODG en Antea Group de effecten van wegverkeerslawaai en industrielawaai in Ommelanderwijk geanalyseerd. Hierbij zijn conform de nieuwe wet geluidaandachtsgebieden vastgesteld.

Opstellen van regels voor geluid in het omgevingsplan

In een werksessie met een planjurist van Antea Group zijn de benodigde regels met betrekking tot geluid in het omgevingsplan voor Ommelanderwijk besproken. Als resultaat van dit traject heeft de gemeente Veendam niet alleen praktijkervaring opgedaan met de Omgevingswet, maar ook kennis ontwikkeld van relevante begrippen met betrekking tot geluid. Bovendien zet de gemeente significante stappen richting de ontwikkeling van een omgevingsplan. Het plan voor Ommelanderwijk dient als pilot voor verdere ontwikkeling naar een gemeentebreed omgevingsplan.

Meerwaarde van de pilot

Het traject dat de gemeente Veendam, Omgevingsdienst Groningen en Antea Group gezamenlijk hebben doorlopen, illustreert een succesvolle praktijktoepassing van de Omgevingswet. Door op deze manier een pilot te doorlopen doen we samen kennis en ervaring op die van waarde is voor toekomstige beleidsvorming en -implementatie op het gebied van een duurzame, gezonde en veilige leefomgeving.