De waterzuiveringsinstallatie vervangen zónder dat een zwembad wekenlang op slot gaat? Dankzij een innovatie van Antea Group en installateur Backers Zwembaden & Wellness is dit mogelijk. De oplossing? Een zeecontainer met waterbehandelingsinstallatie. ‘Compact, snel plaatsbaar en energiezuinig. En je voldoet hiermee in één klap aan alle regelgeving.’

Nederland telt honderden zwembaden. Voor elk bad is goede waterkwaliteit een vereiste. Dit is tegelijkertijd een uitdaging. Zo zijn veel zwembaden én waterzuiveringsinstallaties verouderd. Daarnaast worden er vanaf 1 januari 2024 strengere eisen gesteld aan de waterkwaliteit. “En daar gaan heel veel zwembaden niet aan voldoen”, ziet René Ruiter, installatieadviseur bij Antea Group.

Zwembad EuroParcs

Het zwembad van EuroParcs De Biesbosch (overgenomen in 2019) is daar een voorbeeld van. Het binnenbad werd in 2023 flink gerenoveerd. Maar er was ook een nieuwe waterzuiveringsinstallatie nodig voordat er überhaupt gezwommen mocht worden. “Deze installatie bevond zich in dezelfde ruimte als het zwembad. Vervanging zou wegens de beperkte ruimte een flinke puzzel worden. Het betekende ook dat het zwembad niet voor het hoogseizoen open kon. Dat was wel een eis van EuroParcs.” 

Zuiveren in zeecontainer

Dit vroeg om een creatieve oplossing. Ruiter: “Samen met EuroParcs en Installateur Backers Zwembaden & Wellness hebben we een zeecontainer ontwikkeld met daarin een complete zuiveringsinstallatie. De module bevat de nieuwste technieken, is snel te bouwen en te plaatsen en zorgt voor een forse energiebesparing (85%) door een slim pompregime. Uiteraard hebben we de container mooi afgewerkt, zodat deze wegvalt in de omgeving en niet tot overlast leidt.” 

70 kuub water per uur

De zeecontainer bevat onder meer glasfilters, een geautomatiseerde doseerinstallatie, een calciumhypochloriet-installatie (op basis van granulaat), een zuurvat, een combinatie van UV-c lichtbronnen en een ureumfilter. De installatie en de waterkwaliteit zijn op afstand te bedienen en te monitoren. Ruiter: “Met één container kun je 70 kuub water per uur filteren. Genoeg voor een flink campingzwembad. Mocht je meer nodig hebben, dan kun je eenvoudig containers bijkoppelen.” 

Snel realiseren, standaardiseren

Dit modulaire concept biedt volgens Ruiter veel voordelen. “Allereerst kun je onze container snel op een andere locatie realiseren en voorbereiden. Het is een kwestie van vervoeren, plaatsen en aankoppelen. Daarnaast kun je de techniek (die aan de nieuwste regelgeving voldoet) en de opbouw van de installaties standaardiseren. Handig is dat je het systeem, wanneer je deze op een locatie niet meer nodig hebt, op andere locaties kunt inzetten.” 

‘Maar een paar dagen sluiten’

Hiermee is de zuiveringsmodule een uitkomst voor zwembaden die hun waterzuiveringsinstallatie op korte termijn moeten vervangen. Edwin Duijvenkam, Facilities Manager bij EuroParcs: “Dankzij deze oplossing hoefden wij ons zwembad maar een paar dagen te sluiten. Parkbezoekers hebben hierdoor nauwelijks iets gemerkt van de verbouwing en konden deze zomer gewoon genieten van het nieuwe zwembad. Bijkomend voordeel is dat de installatie 85% zuiniger is dan onze oude: ook dat is winst.” 

Ook als permanente oplossing

De zeecontainer op vakantiepark Resort De BiesBosch is vooralsnog bedoeld als tijdelijke oplossing. Op andere locaties van EuroParcs onderzoekt Antea Group of de zuiveringsinstallatie permanent geplaatst kan worden. “Wanneer je op elk park met dezelfde opstelling werkt kun je overal dezelfde waterkwaliteit waarborgen. En standaardisering maakt het beheer en onderhoud een stuk eenvoudiger.”