Antea Group vindt het belangrijk dat we in Nederland veilig achter de dijken kunnen leven. Daarom helpen wij overstromingen te voorkomen, zo ook op het eiland Voorne-Putten. Daar hebben wij Waterschap Hollandse Delta geholpen door de keuze voor een voorkeursalternatief mogelijk te maken voor de dijkversterking tussen Geervliet en Hekelingen (normtraject 20-3). Dit dijkversterkingsproject maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Met de afronding van deze verkenningsfasefase komt het waterschap een stap dichter bij het waarborgen van veilig wonen, werken en recreëren achter de dijken.

De verkenningsfase

Een dijkversterkingsproject doorloopt vier fasen: initiatie, verkenning, planuitwerking en realisatie. Voor elke fase heeft Antea Group de expertise in huis. In de verkenningsfase van Geervliet-Hekelingen hebben we via diverse onderzoeken, ontwerpen, het doorlopen van een mer-procedure en een zorgvuldig omgevingsproces toegewerkt naar een voorkeursalternatief (VKA) dat recht doet aan de verschillende belangen. Door integrale afwegingen te maken, kwamen we gezamenlijk tot het meest geschikte voorontwerp langs het Hartelkanaal, de Oude Maas en het Spui.

Complexiteit vraagt om integraliteit

De opgaven langs het Hartelkanaal, de Oude Maas en het Spui hebben elk hun eigen karakteristieken. De opgave langs het Hartelkanaal is relatief eenvoudig omdat hier maar één waterveiligheidsopgave speelt en het in een gebied ligt met relatief weinig aandachtspunten vanuit de omgeving. De waterveiligheidsopgave langs de Oude Maas ligt in stedelijk gebied en raakt aan Natura 2000-gebied. Langs het Spui raakt de waterveiligheidsopgave een aantal woningen en agrarische bedrijven.

Vanwege deze verschillende dynamieken, hebben we met het waterschap voor elk gebied een eigen passende afweging gemaakt. De integrale afweging begon met het in kaart brengen van alle relevante informatie uit diverse milieu- en omgevingsonderzoeken. Bij het ontwerpen van oplossingen was het betrekken van de omgeving van groot belang. Door goed te luisteren naar de provincie, gemeenten en omwonenden hebben we een ontwerp kunnen maken dat recht doet aan de diverse belangen. Daarbij hebben we de uitlegbaarheid en navolgbaarheid van elke keuze geborgd door in een milieueffectrapport te werken met een afweegkader dat de diverse belangen expliciet maakt. Op deze manier hebben we herleidbaar ontworpen van bouwstenen naar alternatieven en toegewerkt naar een voorkeursalternatief.

“Het door het waterschap opgestelde afweegkader is de basis geweest voor het beoordelen van effecten. Dit afweegkader is door Antea met veel kennis verder doorontwikkeld waardoor wij dit heel goed kunnen gebruiken bij andere dijkversterkingsprojecten!” 


Marco Boer
Projectmanager WSHD

Geen checklist, maar een estafette

Ter voorbereiding op de besluitvorming over het voorkeursalternatief en ter ondersteuning van het integrale afwegingsproces hebben we de omgevings- en milieueffecten beoordeeld en afgewogen in een milieueffectrapportage (plan-MER).

Bij Antea Group zien wij het planproces niet als een checklist, maar als een estafette. Door goed herleidbare planproducten op te stellen, wordt het besluitvormingsproces in zijn geheel gestroomlijnd. Dit maakt de overgang naar de volgende fase vloeiender. Binnen dit project is dit bereikt door alle betrokken partijen goed mee te nemen in de ruimtelijke procedures.

Claus Kruyt, senior adviseur Water & Ecologie bij Antea Group: "Door samen met het waterschap het gebied in te gaan en aan de keukentafel te horen wat er leeft, waar zorgen over bestaan en hun behoeftes zijn én waar wij kunnen uitleggen wat er nodig is om het gebied tegen overstromingen te beschermen, hebben we een ontwerp gemaakt waarvoor bij de omgeving begrip bestaat!"

Meer dan alleen techniek

Uiteraard is op technisch gebied nagedacht over optimalisatie. Door de projectscope aan te scherpen, is de aanvankelijk te versterken dijklengte verkleind. Op deze manier wordt er alleen versterkt waar dat echt nodig is.

Onze ervaring is dat de uitdagingen van een dergelijk project vaak in de niet-technische aspecten liggen, zoals ruimtebeslag, kosten en duurzaamheid. Een goed dijkontwerp beschermt niet alleen tegen water, maar scoort ook goed op deze criteria. Met de input van de stakeholders is gezocht naar een zo optimaal mogelijk ontwerp. Door het samenspel tussen omgevingsmanager, technisch manager en landschapsontwerper zijn we tot een evenwichtig ontwerp gekomen dat recht doet aan alle belangen.

Mede-eigenaar van de opgave

Onze visie op samenwerken in complexe projecten is dat we als partner meedenken met onze opdrachtgever. Wij voelen ons mede-eigenaar van de opgave. In een succesvolle samenwerking denken we gezamenlijk vooruit en werken we integraal. Omdat we weten wat nodig is voor besluitvorming, zorgen we voor tijdige onderbouwingen, integrale afwegingen, afstemming met de juiste parijen en herleidbare conclusies. Dat doen we graag samen met onze opdrachtgever, zodat afwegingen en uitkomsten gedragen worden door zowel ons team als van onze opdrachtgever. 

Timon Bruggema, projectmanager van Antea Group: “Complexe projecten als deze zijn vooraf niet volledig uit te tekenen. Om een succesvol eindresultaat te realiseren is het daarom noodzakelijk dat opdrachtgever en opdrachtnemer samen een werkwijze hanteren waarin ze de diverse processen op elkaar af blijven stemmen; voortschrijdend inzicht expliciet maken en op basis hiervan gezamenlijk bijsturen; en op interpersoonlijk vlak de relatie behouden, ook op momenten dat het spannend wordt of als het even schuurt. Ik kijk heel positief terug op hoe we zo konden samenwerken met het team van het waterschap.”

Succesvolle samenwerking met Waterschap Hollandse Delta

Een succesfactor binnen dit project was de goede samenwerking met Waterschap Hollandse Delta. De basis hiervoor is dat we continu hebben gewerkt aan wederzijds vertrouwen door transparant en positief kritisch naar elkaar te zijn. Door snel en samen te handelen bij issues die zich voordeden, zijn we gekomen tot een gedragen eindresultaat. Hiermee staat het waterschap gesteld voor de volgende fase.

Marco Boer, projectmanager WSHD: “De grootste succesfactor in de samenwerking is voor mij dat we tussen de medewerkers van opdrachtgever en opdrachtnemer aandacht hebben gegeven aan de samenwerking gericht op de onderstroom. Veel goede energie gaat verloren als de onderstroom bij spannende momenten in een project niet op orde is”