Voor de provincie Groningen gaat Antea Group historisch onderzoek uitvoeren naar poly- en perfluoralkylstoffen, beter bekend als PFAS. Door jarenlang gebruik bij verschillende bedrijfsmatige activiteiten zijn dergelijke stoffen in de bodem terechtgekomen. PFAS zijn schadelijk voor gezondheid en milieu. Door te onderzoeken welke specifieke bedrijfsactiviteiten hebben geleid tot een bodemverontreiniging door PFAS, kunnen wij de opdrachtgever meer inzicht bieden. Deze kennis helpt om in de toekomst nog gerichter op zoek te kunnen gaan naar locaties met mogelijke PFAS verontreiniging.
Onderzoek naar PFAS
Binnen de provincie is tot op heden op weinig plaatsen gericht onderzoek geweest naar PFAS in relatie tot (bepaalde) bodembedreigende activiteiten. Er bestaat dan ook geen inzicht in de omvang en aard van de problematiek. Voor gericht PFAS bronnenbeleid en -aanpak is dit inzicht noodzakelijk. Zonder deze kennis is niet duidelijk of drinkwaterwinningen mogelijk worden bedreigd en of PFAS verontreiniging het voorgenomen gebruik van een locatie verhindert omdat dit tot onaanvaardbare risico’s zou leiden.
PFAS in producten
PFAS worden gebruikt in producten zoals bij het impregneren van regenkleding, buitensport- en skikleding. Maar ook bij het maken van pannen met een anti-aanbaklaag en om papier water- en vetafstotend te maken, zoals bij bakpapier en pizzadozen. In deze producten zitten de PFAS vaak als het ware vastgebonden aan of in het materiaal. In dat geval is het mogelijk dat PFAS onverhoopt in heel kleine hoeveelheden vrijkomen uit een product. PFAS komen echter veel gemakkelijker vrij uit producten als ze hier los in zitten zoals bijvoorbeeld in brandblusschuim, ski-wax of waterafstotend impregneermiddel voor textiel en leer.
Risico-inschatting PFAS
Door voor een locatie te onderzoeken welke bedrijfsmatige activiteiten daar in het verleden precies hebben plaatsgevonden en waarbij poly- en perfluoralkylstoffen zijn toegepast, kunnen we een risico inschatting maken of hierbij ook PFAS in de bodem zijn terechtgekomen. Op basis van deze inschatting kan een mogelijke relatie worden gelegd tussen bepaalde bedrijfswerkzaamheden en de kans op PFAS-verontreiniging van de bodem ter plaatse.
Historisch onderzoek op 63 locaties
Het historisch onderzoek wordt op 63 geselecteerde locaties verspreid over de provincie Groningen uitgevoerd. In eerste instantie betreft dit een bureau-onderzoek, waarbij we een inventarisatie maken op basis van bestaande historische informatie bij gemeenten en de provincie. Het onderzoek duurt van najaar september 2022 tot en met januari 2023.
Gerichter PFAS-verontreinigde locaties opsporen
De kennis die wij samen met de provincie Groningen opdoen, helpt om in een volgende fase gericht PFAS verontreiniging te kunnen opsporen. Met het verrichten van historisch onderzoek zetten we eerst een stap naar meer inzicht in de relatie tussen bedrijfsmatige activiteiten op een locatie en het risico van PFAS in de bodem. De hiermee opgedane kennis, aangevuld met analyses van aanvullende informatiebronnen over het gebruik van PFAS, kan worden ingezet om in een vervolgfase gerichter op zoek te gaan naar met PFAS verontreinigde locaties.
Met dit project dragen wij bij aan SDG 6 – Schoon water en sanitair, SDG 9 - Industrie, innovatie en infrastructuur, SDG15 - Leven op het land
Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met mij op.