‘Het begint met bouwen, maar dat gaat nog jaren duren. Dus ontkomen we niet aan ingrijpen in de bestaande voorraad.’ Woningbouw is complex en uitdagingen bij de gemeenten stapelen zich op. Gebrek aan gronden, gebrek aan financiën, gebrek aan menskracht. Bestuurders en experts gingen met elkaar in debat over wat gemeenten kunnen en moeten doen voor een toegankelijkere woningmarkt.

Onze collega Annemarie Hatzman (Projectmanager Planvorming & Mobiliteit) werd uitgenodigd om als expert mee te praten over dit onderwerp en de uitdagingen.

Verkiezingsprogramma’s

Het Rijk wil de komende jaren weer meer regie nemen in het ruimtelijk domein en bij woningbouw, maar om de opgave te laten landen zijn lokale overheden onmisbaar. Wonen en het bouwen van woningen speelt dan ook een grote rol in de verkiezingsprogramma’s die nu in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen verschijnen.

Om scherp te krijgen hoe gemeenten de woningmarkt kunnen en moeten lostrekken, organiseerden Stadszaken en ROmagazine een debat tussen drie woonwethouders, een gedeputeerde en twee adviseurs. Het debat is hier terug te kijken.

Gaat om meer dan één miljoen woningen bouwen

Annemarie Hatzman, projectleider bij Antea Group, zet de uitdagingen scherp. ‘Met die miljoen woningen is nog niet alles gezegd. De woningtekorten concentreren zich vooral aan de onderkant van de markt, bij de lagere en middeninkomens, met grote regionale verschillen. Verder is het niet alleen bouwen, bouwen, bouwen, dit gaat over transities. Denk aan energie en gezondheid. Het gaat dus om kwantiteit én om kwaliteit, waarbij je als gemeente continue integrale afwegingen moet maken. Wat wil je in je gebiedsontwikkeling voor elkaar krijgen, en hoe?’

Lees hier een deel van het debat