De planstudie Kaderrichtlijn Water Oost-Nederland is met 175 miljoen euro en vier grote bureaus het grootste ingenieursproject van Nederland.

Natuurgebied Meinerswijk bij Arnhem strekt zich uit onder een flets najaarszonnetje. In de ruige natuur van het grootste stadsuiterwaardenpark van Europa grazen konikpaarden en gallowayrunderen. Een schoolklas op excursie speurt met verrekijkers naar roofvogels: "Kijk, een adelaar!"

Even verderop stroomt kalmpjes, ingekaderd tussen de stenen oevers, de Nederrijn. Over een paar jaar zijn de stortstenen hier tot net onder de waterspiegel verwijderd. Daarvoor in de plaats komt een glooiende, begroeide, zanderige oever. Een ideaal leefgebied voor vissen, insecten, (water)planten en andere organismen, precies zoals wordt beoogd met de nieuwe Europese regels voor waterkwaliteit. De zogeheten Kaderrichtlijn Water (KRW) schrijft voor dat het grond- en oppervlaktewater in 2027 een goed leefgebied moeten vormen voor de planten en dieren die er thuishoren.

Met dit project dragen wij bij aan SDG 6: Schoon water en sanitair.

Tweehonderd mensen

De aanpassing van de rivieroevers bij Meinerswijk is onderdeel van een veel groter project om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal worden in het stroomgebied van de Waal, de IJssel en de Nederrijn/Lek op 45 locaties tachtig maatregelen genomen om het waterleven een oppepper te geven. Vier ingenieursbureaus buigen zich over het voorbereidende werk. Arcadis, Antea Group, Waardenburg Ecology en HKV Lijn in Water wonnen in 2020 de tender van opdrachtgever Rijkswaterstaat voor de Planstudie KRW Oost-Nederland, met een realisatiewaarde van ruim 175 miljoen euro. Volgend jaar moeten de aannemers beginnen met het uitvoerende werk.

Met bijna tweehonderd man werken de bureaus in zes projectteams aan het grootste ingenieursproject op het gebied van 'natte natuur'. Veld-, bodem- en ecologisch onderzoek, overleg met stakeholders, integrale ontwerpsessies, planologische procedures, vergunningstrajecten, realisatiecontracten: het hele traject tot aan de gunning wordt verzorgd. "Dit is een zodanig groot en complex traject dat samenwerking echt noodzakelijk is", zegt Marcel Bastiaanssen, namens Arcadis betrokken bij het project.

Client gets help with sustainability-related stakeholder engagement and technical management of water resources

We gaan in gesprek met meer dan 700 perceeleigenaren


Ronald Braam

Veel gesprekstafels

Ronald Braam van Antea Group vult aan: "We hebben alleen al met honderden stakeholders te maken: gemeenten, provincies, waterschappen, scheepvaart, visverenigingen, boeren, natuurclubs, belangenorganisaties, omwonenden. Om een beeld te schetsen: we moeten in gesprek met meer dan zevenhonderd perceeleigenaren. Alleen hier in Meinerswijk zijn het er al tientallen. Met al die partijen, die allemaal hun eigen belangen en wensen hebben, moeten we tot overeenstemming zien te komen."

De maatregelen die de ingenieurs voorstellen om de waterkwaliteit te verbeteren, zijn op zich relatief eenvoudig en beproefd. Ze variëren van het aanleggen van natuurvriendelijke 'zachte' oevers tot het graven van geulen, het aanleggen van poeltjes en verhogingen en het creëren van nieuwe natuur. Als het maar de ecologische kwaliteit van de uiterwaarden bevordert.

Lees hier het volledige artikel op Cobouw

Klimaatbestendig en waterrobuust Nederland

Ontdek wat we nog meer doen op het gebied van water en bodem.

Bekijk meer