Van concrete ruimtelijke projecten tot omgevingsvisies en gebiedsvisies. Bij elk project is het belangrijk om te weten wat er speelt in een gebied, gemeente of regio. Welke ontwikkelingen spelen er? Wat vinden de inwoners belangrijk? Welke kansen zien mensen in hun wijk of buurt? En waar liggen knelpunten of uitdagingen? Dat halen we via de Wijkprikker op. Deze laagdrempelige, digitale participatietool heeft Antea Group ontwikkeld om locatie-specifieke inbreng op te halen.

Wijkprikker: Laagdrempelig en makkelijk

Het uitgangspunt is dat mensen op de bank met de mobiele telefoon of iPad op schoot hun inbreng kunnen geven. Dit bereiken we door de Wijkprikker logisch in te richten. We bepalen samen (deel)gebieden en thema’s. Deelnemers prikken op de kaart en geven daarbij hun inbreng. De gebieden en thema’s maken het voor deelnemers makkelijker om hun reactie concreet te maken. Daarnaast helpt dit bij het sorteren van de informatie die we ophalen. We gebruiken in de Wijkprikker bondige, doeltreffende, begeleidende en inleidende teksten op B1 niveau. Een laagdrempelige en gebiedsgerichte website is het resultaat. Bewoners en belanghebbenden kunnen hiermee thuis via de website zelf hun ideeën meegeven.

Bekijk voorbeelden van verschillende type projecten:

  • Zo wordt de Wijkprikker ingezet bij onze omgevingsvisietrajecten, zoals omgevingsvisie Veendam;
  • Bij concrete gebiedsontwikkelingen zetten we de Wijkprikker in om wensen op te halen, zoals bij De Bulkenaar;
  • En ook als onderdeel van andere type ruimtelijke projecten kan de Wijkprikker het bewonersperspectief verzamelen, zoals bij een onderzoek naar verkeersveiligheid in Zoetermeer.

Elk proces is anders

De Wijkprikker is maatwerk. We richten de tool specifiek in voor jouw project. Gebieden en thema’s bepalen, algemene en verdiepende vragen formuleren, aan- of uitzetten van likes en reacties op inbreng. Bij al deze opties maken we samen keuzes om de juiste informatie op te halen. Als de Wijkprikker inhoudelijk en technisch compleet is gaat deze live.

We bepalen vooraf de periode van een aantal weken waarin inbreng wordt opgehaald. Vanaf de start van de reactieperiode helpen we je om de antwoorden en reacties te modereren. Daarbij is het mogelijk om voor jou en/of jouw collega’s een moderator account aan te maken, zodat je ook op de achtergrond van de website kunt meekijken en modereren. In deze periode is het belangrijk dat er communicatiecampagne plaatsvindt om belanghebbenden te wijzen op de Wijkprikker. Zo zorgen we dat iedereen de kans krijgt om mee te doen. Tegelijkertijd is meerwaarde te behalen door in de reactieperiode bijvoorbeeld verdiepende gesprekken met sleutelspelers in het gebied, of door aan te sluiten bij bestaande evenementen. Hierbij kan opgehaalde informatie ter plekke in de Wijkprikker worden vastgelegd. Antea Group kan hierbij een begeleidende of regierol nemen.

De Wijkprikker staat niet op zichzelf. We denken graag mee over hoe de tool op een relevante manier kan worden toegepast in een (participatie)proces. Zo borgen we dat de geïnventariseerde informatie de basis vormt voor verdere verdieping of keuzes. De website blijft online zodat deze als digitaal verslag kan dienen. 

Geïnteresseerd in wat de Wijkprikker voor jouw project kan betekenen? Neem dan gerust contact op en wij helpen je graag verder.