De Nederlandse infrastructuur staat aan de vooravond van een grote transitie. Van damwanden en sluizen tot bruggen en kademuren: steeds meer assets naderen het einde van hun levensduur. Eigenaren en beheerders van deze assets staat dan ook een enorme vervangingsopgave te wachten. Antea Group neemt hen bij de hand en staat hen met raad en daad terzijde. “Als de klant het wenst, doen we dat zelfs gedurende het hele traject, ongeacht of het om één specifieke asset of om een compleet areaal gaat”, vertelt Giel Klanker, senior adviseur op het gebied van assetmanagement. Hij is één van de boegbeelden van de campagne Vervangingsopgave.
Een passende oplossing in iedere context
“Met onze brede expertise zijn we in staat om opdrachtgevers in allerlei uiteenlopende vraagstukken en op allerlei momenten verder te helpen om hun assets toekomstbestendig te beheren”, vertelt Giel. “Soms gaat het daadwerkelijk om projecten met een hele brede scope. Maar we zetten ons net zo enthousiast in voor relaties die onze kennis en ervaring maar op één specifiek onderdeel nodig hebben. Het gaat ons niet om grootte of om aantallen. Nederland mooier, veiliger en toekomstbestendiger maken door in iedere specifieke context een passende oplossing te vinden, dát is wat ons drijft.”
Opgave in kaart brengen
We beginnen bij de basis: wat is precies het probleem, welke specifieke opgave ligt er? Dat willen we eerst scherp krijgen. Natuurlijk is er bij de vervangingsopgave sprake van bepaalde informatie die je altijd nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de staat van de assets, het budget en het gebruik van de assets. Maar daarnaast bekijken we in iedere situatie ook wat er precies nodig is om het probleem zo goed mogelijk op te lossen”, licht Giel toe. Lees hier meer over hoe we de vervangingsopgave in kaart brengen.
Nederland mooier, veiliger en toekomstbestendiger maken door in iedere specifieke context een passende oplossing te vinden, dát is wat ons drijft.
Giel Klanker
Senior adviseur assetmanagement
Technische staat van de assets
In het kader van de vervangingsopgave raadplegen veel opdrachtgevers de expertise van Antea Group. “Voor eigenaren en beheerders van infrastructurele assets brengen we bijvoorbeeld in beeld wat de technische staat van hun areaal is en welke risico’s er zijn”, vertelt Giel. “Daarbij bekijken we per geval of een asset aan vernieuwing of vervanging toe is en wanneer. Hoe ziet de doorkijk voor de komende 15, 20 of 30 jaar eruit? Welke opgaven komen eraan? Hoe bereid je je daarop voor als beheerder? Zo helpen we hen om de beste beslissingen te nemen. Met een goede prognose kan een beheerder op tijd beslissingen nemen en maatregelen in gang zetten. Dat helpt ook om assets langer in gebruik te houden en vervangingen te voorkomen door minder ingrijpende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld een renovatie. Dat beperkt niet alleen investeringen, maar draagt ook bij aan een circulaire economie.”
Duidelijk beleid
Ook op beleidsmatig niveau denken we graag met de opdrachtgever mee. “Bijvoorbeeld als het reguliere onderhoud niet meer volstaat. In zulke gevallen zijn er andere oplossingen nodig. Soms is het daarbij onvermijdelijk om bestaande kaders te heroverwegen en te verruimen. Dan kijken we met beheerders wat wijsheid is: investeren in extra onderhoudsmaatregelen of investeren in vervanging van de asset. Ook als kaders of doelstellingen niet helder zijn, helpen we om deze aan te scherpen. Hierdoor creëren we inzicht en overzicht.”
In de praktijk
Hoe wij de vervangingsopgave aanpakken
Oplossingen op maat
In iedere samenwerking staat maatwerk, op basis van de vraag van de opdrachtgever, centraal. “We werken flexibel, op een manier die past bij de wensen en ambities van de opdrachtgever. We kennen de standaarden en modellen in ons vakgebied, maar we weten ook dat elke asset en elke organisatie weer net even anders is. Als je het hebt over budget, capaciteit of schaalgrootte staan de zaken er voor een provincie heel anders voor dan bij een kleine gemeente, om maar een voorbeeld te noemen. Ook daar houden we altijd rekening mee in onze aanpak.
Verantwoordelijkheid nemen
Giel ziet in zijn dagelijkse werk duidelijk de toegevoegde waarde van de brede kennis en de jarenlange ervaring van Antea Group. “Dat helpt ons om een succesvolle vertaalslag te maken naar maatwerk oplossingen. Dat we een klantgerichte focus hebben, betekent ook dat veel projecten echte coproducties zijn, waarin we nauw samenwerken met onze klant. Dankzij onze expertise kunnen we hen optimaal adviseren en succesvol ondersteunen. Het is altijd ons uitgangspunt dat zij verder moeten met wat wij opleveren. Onze bijdrage moet bruikbaar zijn om onze opdrachtgevers te helpen draagvlak te creëren en de beste beslissingen te nemen. Daar nemen we graag onze verantwoordelijkheid voor.”
Meer informatie? Stel je vraag aan Giel!
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met Giel.