Ooststellingwerf maakt werk van circulariteit. De Friese gemeente heeft grote ambities om een biobased gemeente te zijn en schakelde de expertise van Antea Group in bij de uitvoeringsstrategie die helpt bij het waarmaken van deze ambities. Deze strategie geeft vorm aan de samenwerking aan een circulaire economie binnen de gemeente.

Hotspot voor duurzaamheid

De gemeente Ooststellingwerf is een hotspot als het om duurzaamheid gaat. Het nieuwe Ecomunitypark in Oosterwolde is daar een prachtig voorbeeld van. Op dit ecologische bedrijvenpark zijn verschillende organisaties gevestigd die vooroplopen op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen. Het park heeft de hoogst haalbare internationale BREEAM-certificering voor duurzame gebiedsontwikkeling en kent een uitstekende balans tussen bebouwing en natuur.

Externe expertise voor circulaire ambities

Zo’n uniek ecologisch bedrijventerrein vormt natuurlijk een prachtig uitgangspunt om invulling te geven aan een circulaire economie. Toch was de gemeente erg zoekende, vertelt Irene Robberegt, die namens Antea Group nauw betrokken is geweest bij de uitvoeringsstrategie. “Het opzetten van zo’n strategie is een vak apart. Het zegt veel dat overheden zo’n aanbesteding vaak in de markt zetten en een stappenplan voorschrijven, om zo externe expertise in te zetten.”

Actief meedenken voor totstandkoming strategie

Zo’n aanpak was aan de gemeente Ooststellingwerf niet besteed. “De gemeente vroeg ons om actief mee te denken in een manier waarop we de uitvoeringsstrategie zo konden vormgeven dat deze past bij de duurzame ambities van de gemeente. Dan is het weliswaar mooi meegenomen dat er zoveel duurzame ondernemers in je gemeente zitten, maar dat neemt niet weg dat er nog wel uitdagingen liggen. Hoe neem je deze ondernemers bijvoorbeeld mee in je plannen? Hoe maak je passend beleid voor hen?”, aldus Irene.

Groot netwerk circulaire economie

“Gelukkig zijn we als Antea Group uitstekend in staat om bij zulke vragen te helpen”, vervolgt ze. “We hebben een groot netwerk binnen de circulaire economie in Friesland. Daarnaast zijn we actief betrokken bij Vereniging Circulair Friesland en hebben we veel inhoudelijke kennis over het stimuleren van gedragsverandering in relatie tot de duurzame transitie. Stuk voor stuk redenen waarom de gemeente Ooststellingwerf ons heeft gevraagd om het traject om tot de uitvoeringsstrategie te komen te begeleiden en de strategie uiteindelijk ook te schrijven.”

Verbinding maken met triple helix

“Om tot die uitvoeringsstrategie te komen, hebben we er bewust voor gekozen om de omgeving nauw te betrekken. Dat hebben we gedaan door verbinding te maken met inwoners en de triple helix (overheden, ondernemers en onderwijs- en kennisinstellingen). Binnen deze triple helix hebben we verdiepende gesprekken gevoerd met in totaal zestien instanties, waaronder bijvoorbeeld kenniscentrum Biosintrum en Happy Cups, een innovatief bedrijf dat festivalcups ontwikkelt op basis van fossielvrij bioplastic”, licht Irene toe.

"Samen met Antea Group hebben we een uitvoeringsstrategie ontwikkeld die onze duurzame ambities niet alleen waarmaakt, maar vooral ook onze inwoners en lokale ondernemers actief betrekt."


Arjen Nieveen
Teamleider gemeente Ooststellingwerf

Ambitieuze circulaire doelstellingen

“Dat we inwoners en instanties zo actief bij de strategie hebben betrokken, is voor iedereen een motivatie om hier echt sámen mee aan de slag te gaan”, heeft Irene gemerkt. “De input die we uit alle gesprekken hebben verkregen, hebben we vertaald in ambitieuze, maar realistische doelstellingen en een actieplan om daadwerkelijk gedragsverandering tot stand te brengen bij ondernemers, overheidsinstanties, kennis- en onderwijsinstellingen en inwoners. Zo werkt iedereen de komende zeven jaar actief samen aan een circulaire economie binnen de gemeente.”

Leefbare en duurzame toekomst realiseren

Ook de gemeente Ooststellingwerf is enthousiast over de samenwerking. “Als gemeente Ooststellingwerf zijn we trots op onze rol als voortrekker in de circulaire economie. Samen met Antea Group hebben we een uitvoeringsstrategie ontwikkeld die onze duurzame ambities niet alleen waarmaakt, maar vooral ook onze inwoners en lokale ondernemers actief betrekt. Deze samenwerking laat zien dat we de komende jaren met alle betrokken partijen een leefbare en duurzame toekomst willen realiseren”, vertelt Arjen Nieveen.

Overzichtelijk en pragmatisch plan

Antea Group is gedurende het hele traject intensief betrokken geweest. “We hebben het stuk vanaf het begin tot aan de goedkeuring door de gemeenteraad gevolgd en het hele proces begeleid. Het resultaat is een aantrekkelijk vormgegeven plan, waarin we in begrijpelijke taal uitleg geven over onder andere de totstandkoming en diverse kaders, zoals de Sustainable Development Goals en de R-ladder. Met het oog op maximaal draagvlak hebben we het plan overzichtelijk en pragmatisch opgemaakt en de acties voor de komende jaren heel concreet geformuleerd”, sluit Irene af.