De organisatie ZonMw stelt een subsidie beschikbaar voor het uitvoeren van een wijkscan gezonde leefomgeving. De subsidie kan worden aangevraagd door gemeenten en heeft als doel het stimuleren van bewegen en ontmoeten voor ouderen. Antea Group ondersteunt gemeenten bij het benutten van deze kans. Dit doen wij door te ondersteunen bij het indienen van de subsidieaanvraag, het uitvoeren van de wijkscan, participatie met bewoners en beleidsadvies.
Subsidie Wijkscan gezonde leefomgeving
Een gezonde leefomgeving draagt bij aan het welzijn van inwoners. Zeker voor ouderen is het belangrijk dat de wijk uitnodigt tot bewegen, ontmoeten en meedoen. ZonMw biedt gemeenten nu de mogelijkheid om met subsidie een wijkscan uit te voeren die inzicht geeft in de kansen en knelpunten in de leefomgeving van ouderen. Antea Group kan gemeenten ondersteunen bij het indienen van de subsidieaanvraag.
Wat houdt de subsidie in?
Gemeenten kunnen tot eind oktober 2025 subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een wijkscan in één of twee wijken. De subsidie bedraagt maximaal €15.000 voor één wijk en €20.000 voor twee wijken. De regeling is bedoeld om gemeenten te helpen bij het verzamelen van inzichten die bijdragen aan een gezondere, socialere en beweegvriendelijke leefomgeving voor ouderen.
Hulp bij subsidie en wijkscan
Bij Antea Group werken experts op het gebied van een gezonde leefomgeving. Met onze toolbox Gezonde Leefomgeving ontzorgen wij de gemeenten volledig in het uitvoeren van deze wijkscan, waarbij de belangrijkste focus is dat het resultaat bruikbaar is voor de gemeente. Wij voeren de wijkscan uit aan de hand van drie stappen:
- Het opstellen van een Radar Gezonde Leefomgeving, waarmee we de gezonde leefomgeving van een wijk in kaart brengen op basis van openbare data, beredeneerd vanuit de dimensies die bijdragen aan een gezonde leefomgeving en gebaseerd op de kenmerken van een Blue Zone.
- Samen met bewoners het uitvoeren van een Gesprekstafel Gezonde Leefomgeving waarin tijdens een wijkwandeling gesprekken gevoerd worden over belemmeringen en wensen rondom bewegen en ontmoeten in de wijk en welke verbeterpunten hieraan een bijdrage kunnen leveren. We zoeken ook naar koppelkansen, bijvoorbeeld samenwerking met aanwezige particulieren of instellingen.
- Het opstellen van een adviesdocument met een beschrijving van de resultaten van de Radar en Gesprekstafel. Deze resultaten worden vertaald naar kansen voor gemeentelijk beleid, zodat de verbeterpunten geborgd worden in het gemeentelijk beleid en langdurige doorwerken van de effecten geborgd is.
Antea Group werkt samen met provinciale sportorganisaties zoals Team Sportservice. Deze organisatie brengt aanvullende expertise in op het gebied van beweging, kennis van de lokale situatie en beschikt, via buurtsportcoaches, over een uitgebreid lokaal netwerk. Samen bieden we gemeenten een compleet ondersteuningspakket.
Interesse in de Wijkscan of meer informatie aanvragen?
Meer weten over deze subsidie?
Neem contact met mij op.

