De Vernufteling is de jaarlijkse prijs die door Koninklijke NLingenieurs uitgereikt wordt aan het ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Een vakkundige jury beoordeeld alle inzendingen op innovatie, economische en maatschappelijke waarde en technische geavanceerdheid. Antea Group heeft dit keer twee projecten ingezonden voor De Vernufteling. Met het project ‘FireBalls’ maken wij kans op de vakjuryprijs en voor de inzending ‘TOTO VR’ én FireBalls zijn we in de race voor de publieksprijs. Op de website van NL Ingenieurs kon tot 22 januari gestemd worden op deze projecten voor de publieksprijs. De winnaars zijn bekend gemaakt op 28 januari 2021. De innovatie van ABT heeft de eerste prijs gewonnen. Toch zijn we trots op onze ingenieurs en adviseurs die deze inzending hebben verzorgd.

FireBalls - brand beheersbaar houden

Wanneer benzine of andere brandstoffen uit een tankopslag lekken, kan de damp die vrijkomt in brand vliegen. Ingenieurs van Antea Group bedachten drijvende en brandbestendige FireBalls die de brand beheersbaar houden en schade aan installaties en omgeving voorkomen. Nu worden bedrijven verplicht om een brandblusinstallatie te plaatsen of een gigantische brandweeroperatie voor te bereiden. Een forse investering, voor een heel kleine kans op een incident. "Daarom wilden wij een slimmer en goedkoper alternatief bedenken, dat direct ingrijpt", zegt René Sloof van Antea Group.

In geval van een lek gaan de FireBalls drijven en de vrijgekomen vloeistof bedekken als een deken, tot drie lagen dik. "Hiermee voorkomen we de brand niet, maar de vlammen blijven veel kleiner, simpelweg doordat er tot 90 procent minder damp vrijkomt. In de proeven reduceerden de ballen het oplaaiende vuur met 95 procent", aldus Sloof.

TOTO VR - testen in een virtuele wereld

Bij het testen van hoogspanningsstations is veiligheid extra belangrijk vanwege de grote risico’s van de installatie. We ontwikkelden daarom een virtueel alternatief, genaamd TOTO VR. Met deze techniek kunnen de tests plaats vinden in een virtuele wereld. Daarnaast kan ook personeel worden opgeleid in TOTO VR. De omgeving is te verkennen zonder dat de gebruiker daadwerkelijk gevaar loopt. "Virtual reality (VR) is niets nieuws, maar in deze industrie is de techniek tot nu toe nog niet toegepast als testhulpmiddel", zegt Jesse Stammers, Business development manager virtual engineering bij Antea Group. "De eerste gebruikers van de pilot zijn zeer te spreken over de mogelijkheden."

Op basis van een 3D model, kan de VR-technologie een virtuele omgeving maken, een zogeheten digital twin. Deze twin is vrij te gebruiken voor groepstrainingen, voor één-op- één oefeningen en voor een enkele gebruiker. "Vooral het testen en trainen zonder tijdslimiet bevalt de eerste gebruikers goed", zegt Stammers.