Archeologen van Antea Group onderzoeken opnieuw een deel van het kerkhof bij de Stefanuskerk in de Groningse plaats Holwierde. Zij doen dit in opdracht van Enexis Netbeheer. Dat bedrijf heeft een transformatorhuisje naast de kerk staan. Door preventief archeologisch onderzoek uit te voeren, voorkomt Enexis Netbeheer dat bij toekomstige werkzaamheden rondom het huisje elke keer  begeleiding door archeologen nodig is. 

Menselijke skeletten

In 2022 heeft Enexis al onderhoud uitgevoerd aan een kabel die vanaf de Hoofdweg naar het transformatorhuisje loopt. Bij deze graafwerkzaamheden verzorgde Antea Group de archeologische begeleiding. Daarbij zijn op verschillende dieptes de resten van ten minste tien menselijke skeletten gevonden. Specialisten onderzoeken nu uit welke periode de begravingen dateren, wat de leeftijd van de mensen was toen ze stierven en of er mogelijk sprake was van ziekte. 

Aardewerk in wierde

In een deel van de gegraven sleuf werd in bodemlagen onder de graven ook handgemaakt aardewerk gevonden. Vermoedelijk waren deze bodemlagen onderdeel van de wierde waarop de kerk en later ook het kerkhof is aangelegd. Hoewel de Erfgoedwet voorschrijft dat behoud in situ – dus op de vindplaats – van archeologische waarden het uitgangspunt moet zijn, is dit niet altijd mogelijk. Dat laatste is hier het geval. De te verwachten sporen en resten in de bodem worden daarom zorgvuldig gedocumenteerd en veiliggesteld. 

Fundament van Juffertoren

Bij het onderzoek in de bodem rondom het transformatorhuisje bestaat de kans dat de archeologen van Antea Group ook op het fundament van de voormalige Juffertoren stuiten. Dit is de naam die traditioneel aan een drietal kerktorens in de provincie Groningen wordt gegeven. Twee hiervan bestaan nog: in Schildwolde (bij de hervormde kerk) en in Onstwedde (onderdeel van de Nicolaaskerk). De derde, bij de Stefanuskerk in Holwierde, stortte in bij een storm in 1836 en werd uiteindelijk halverwege de negentiende eeuw afgebroken.  

Opgraving gesloten voor publiek

Tijdens de archeologische werkzaamheden staan er hekken rond de opgraving en wordt het terrein gesloten voor het publiek. De reden hiervoor is dat de bodem vervuild is door koper. Het team van archeologen draagt bij de opgraving dan ook persoonlijke beschermingsmiddelen.