Een verbouwtraject kan niet zonder originele en nauwkeurige tekeningen. Maar, wat als die ontwerptekeningen niet meer voorhanden zijn? Dankzij LiDAR-technologie meet je een gebouw dan niet alleen snel in. Je creëert hiermee ook een perfect datafundament: multifunctioneel en toekomstbestendig.
Museonder in Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Antea Group is sinds jaar en dag betrokken bij Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Sinds 2005 zijn wij verantwoordelijk voor alle vraagstukken rondom het gebouw- en wegonderhoud: van technisch advies, contracten tot en met de planning. Zo zijn wij nauw betrokken bij de modernisering van het centrumgebied. Het Museonder maakt hier onderdeel van uit.
Geen bruikbare tekeningen Museonder
Het ondergrondse museum Museonder – gebouwd in de jaren negentig – is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. Daarom worden het gebouw en de expositie de komende jaren vernieuwd, vertelt bouw-adviseur Sander Lagendijk. “Eén van de eerste zaken waarmee wij alvast aan de slag moesten, was de brandmeldinstallatie. Er bleken alleen geen actuele en bruikbare tekeningen meer van het gebouw én de installaties te zijn.”
LiDAR: digitale basisset
Hoogste tijd om wél voor tekeningen te zorgen. “Het liefst dusdanig dat je in één keer een goede basis legt voor de rest van het verbouwtraject.” Daarom zette Antea Group in op Light Detection And Raging (LiDAR). “Het voordeel van deze technologie is dat je een object van binnen en buiten zeer gedetailleerd inmeet. Hiermee creëer je een digitale basis die van meerwaarde is in alle fases van een bouwproject én die je eenvoudig met architecten, onderaannemers en leveranciers kunt delen.”
Wat is LiDAR
Bij LiDAR wordt een laser op een object gericht. De gereflecteerde straal wordt vervolgens met een sensor gemeten. Dit resulteert in een zeer nauwkeurige 3D point cloud: een wolk van meetpunten die bestaat uit miljoenen coördinaten. “Zelfs het leverancierslogo op het leidingwerk is zichtbaar”, vertelt Sander. “Je kunt deze basis gebruiken voor allerlei andere producten: van 3D-model, BIM-ontwerp tot installatietechnische tekening.”
LiDAR: Digital twin
Daarnaast voorkom je met LiDAR dat je gaandeweg de jaren – en alle aanpassingen die je aan een gebouw doet - met verouderde tekeningen blijft zitten. Projectmanager Jan Lucas Hof: “Je kunt na verloop van tijd een nieuwe opname maken en deze laten vergelijken met de eerste puntenwolk. Alle veranderingen worden automatisch gedetecteerd en verwerkt in een upgrade, zo beschik je altijd over een actuele digital twin van jouw object.”
Op de traditionele manier hadden wij meerdere dagen een meetploeg in moeten zetten. Nu bracht onze LiDAR-specialist het hele Museonder binnen één dag in beeld.
Sander Lagendijk
Adviseur Bouw, Antea Group
Binnen één dag inmeten
Een ander voordeel van LiDAR is de snelheid waarmee je een gebouw als het Museonder kunt inmeten. Sander: “Op de traditionele manier hadden wij meerdere dagen een meetploeg in moeten zetten. Nu bracht onze LiDAR-specialist het hele Museonder binnen één dag in beeld. Op basis van die puntenwolk konden we al na een week een uitgewerkt 3D-model presenteren.”
Van handscanner, drone tot robothond
Om objecten in te meten, beschikt Antea Group over high-end meetapparatuur (inwinningsdevices) en speciaal opgeleide LiDAR-experts. “Met Tripods en handscanners kunnen wij grote én kleine ruimtes inmeten: onder én boven het maaiveld. Ook hebben wij de expertise in huis om objecten met een drone of met onze robothond Spot in te meten. Welke techniek je gebruikt hangt af van het in te meten object en de nauwkeurigheid die is vereist.”
Digitaliseringsslag met LiDAR
Antea Group paste de LiDAR-technologie niet alleen toe bij het Museonder. Ook bij de renovatie van diverse zwembaden van Europarcs en de bouwkundige opnames in het aardbevingsgebied in Groningen werd LiDAR al succesvol ingezet. Daarnaast wordt het gebruikt in de archeologie. “LiDAR past bij de digitaliseringsslag die het werkveld doormaakt. Daarnaast is het een ideale techniek om bestaande gebouwen of historisch waardevolle objecten snel en zeer accuraat in beeld brengt”, aldus Jan-Lucas.
Meer weten over dit project?
Neem contact met ons op.