Als huisadviseur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe hebben wij elk jaar tientallen projecten onderhanden. In 2020 was de inpassing van nieuw sanitair in het Museonder daar één van. Niet de grootste klus, wel eentje die vroeg om een grondige voorbereiding en slimme oplossingen.

Een bezoekje aan het sanitair

Een das, een hert, een everzwijn. Ook als je niet heel nodig hoeft, is een bezoekje aan het sanitair van het Museonder de moeite waard. In de kleinste kamertjes vind je grootse natuurfoto’s. Een aanwinst, zeker in vergelijking met de oude situatie. Als bezoeker van het Museonder of Het Nationale Park De Hoge Veluwe was je voor een sanitaire stop aangewezen op een verouderd toiletgebouw op het centrale plein. Door de herinrichting van dit plein verdwijnt deze voorziening.

Zoeken naar passende ruimte

Het sanitair verhuisde daarom naar het nabijgelegen museum. De belangrijkste eisen: het sanitair moet van binnen én buiten toegankelijk zijn. En het moest in de toekomstige verbouwplannen van het museum passen. Bouw-adviseur Mats Wentholt: “Het werk begon met de zoektocht naar geschikte ruimtes. Voor de reguliere toiletten vonden we die in een expositiezaaltje dat nauwelijks nog werd gebruikt. Omdat de Museonder-winkel naar het Park Paviljoen is verhuisd, konden we de berging van de winkel gebruiken voor het invalidentoilet.”

In bouwteamverband

“Dit zijn projecten die staan of vallen bij een grondige voorbereiding”, vertelt Mats. “Door in bouwteamverband te werken, kun je met de aannemer de plannen en oplossingen vooraf goed doornemen en afstemmen. Wij hebben onze ideeën over wat slim en praktisch is, maar het is altijd goed om dit te toetsen bij de aannemer die het moet uitvoeren. Wanneer je die kennis al in de ontwerpfase deelt, kom je in de uitvoering niet voor verrassingen te staan. En dat is in dit project ook gebleken.”

Antea Group: huisadviseur voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Antea Group verzorgt sinds 2004 het gebouw- en wegenbeheer van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. We sturen projecten aan vanuit het meerjaren- onderhoudsplan. Samen met de opdrachtgever én risicodragend. Op deze manier leveren wij een belangrijke bijdrage aan het Totaalplan 2010 – 2025. Hierin staat de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam Nationaal Park centraal. Eén van de eyecatchers is het nieuwe en bekroonde Park Paviljoen.