De Provincie Fryslân voert werkzaamheden uit voor de vernieuwing van de bruggen en sluis in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand én de aanleg van de Vismigratierivier. De mogelijkheid om tussen deze wateren heen en terug te kunnen zwemmen, draagt op een positieve manier bij aan de populatie van deze trekvissen. Die hebben namelijk zout én zoet water nodig om zicht voort te planten en om op te groeien.

Milieukundige onderzoeken

Ter voorbereiding op deze projecten heeft Antea Group diverse milieukundige onderzoeken verricht voor de ontwerpwerkzaamheden en de aan te vragen vergunningen. Dit hebben we gedaan in de Waddenzee, het IJsselmeer, de havens van Kornwerderzand en op de Afsluitdijk.

Door het uitvoeren milieukundige onderzoeken kunnen we de milieuhygiënische kwaliteit vaststellen van de waterbodem, het oppervlaktewater, grond, grondwater, fundatiemateriaal en/of asfalt. Op grond van de vastgestelde milieuhygiënische verklaring kan vervolgens worden afgewogen of vrijkomende grond, baggerspecie of bouwstoffen kunnen worden hergebruikt in de diverse werken, of dat ze moeten worden afgevoerd.

De juiste afweging

Waar het grond en baggerspecie betreft, kunnen ook de juiste afwegingen worden gemaakt ten aanzien van veiligheid en gezondheid in relatie tot uitvoering van deelprojecten. De komende jaren blijft Antea Group de provincie Fryslân ondersteunen bij deze werkzaamheden.