Afgelopen week was Antea Group één van de finalisten van de Doe & Durf competitie 2020 van JongNL ingenieurs. Donderdag 19 november vond de finale plaats, waarin het team van Witteveen+Bos er met de eerste prijs vandoor ging. We zijn trots op ons team van Jonge ingenieurs dat een innovatief idee heeft aangedragen tijdens de competitie. De inzending van Antea Group is erg actueel, het gaat namelijk over water en droogte. En hoe ons waterrijke land beter bestand kan zijn tegen droogte.

Over onze inzending: Hoog & droog

Nederland is ingericht op het afvoeren van water, maar is daardoor slecht bestand tegen langere periodes van droogte. Het water wordt te snel afgevoerd en heeft geen tijd om te infiltreren om zo het grondwater aan te vullen. Hierdoor is er te weinig herstel na periode van extreme droogte. Dat zien we vooral terug op de hogere zandgronden in het oosten en zuiden van het land.

Water aftappen uit rivieren

De oplossing van Antea Group is het aftappen van water uit de rivieren en dit actief te infiltreren in Nederlandse zandpakketten, voor het aanvullen van de grondwaterspiegel. Het resulteert in het herstellen en in stand houden van de grondwaterpeilen, waar agrariërs, waterbedrijven en natuurgebieden van profiteren. Het doel is: een watersysteem dat in balans is. Het watersysteem van Nederland is onze trots en deze oplossing brengt het watersysteem nog verder. Meer informatie is te vinden op de door het team speciaal ontwikkelde website van het project.

Over Doe&Durf van JongNLingenieurs

Met de Doe&Durf competitie laat JongNLingenieurs zien dat de jonge ingenieur (tot 36 jaar) superkrachten bezit om creatieve en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag.