Onze topsporters moeten altijd maar het vliegtuig in voor een fatsoenlijke bergtraining. Waarom geen berg maken in Nederland? Een reconstructie van een droom die nog veel voeten in de aarde kreeg - Tekst: Maaike Bos in Trouw.

In the Dutch Mountéééns’, zongen The Nits in 1987. Bergen in Nederland: dat klonk magisch in dit overzichtelijke landje. Sportjournalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld had in 2011 een vergelijkbaar verlangen. In een teleurstellende Tour de France waren de Nederlanders niet in de búúrt gekomen van de Italianen, Spanjaarden en Fransen – bergvolk – en hij schreef een baldadige column op Nu.nl. ‘Dit land is plat. Georganiseerd, gestructureerd, rendabel plat. Maar sportief gezien is het een ramp.’ Renners ontdekken hun klimtalenten misschien niet eens en skiërs moeten voor een beetje echte helling altijd een vliegtuig in.

Van idee naar serieus innovatieproject

De berg kreeg vleugels. In de hoogtijdagen van het project, met een officiële haalbaarheidsstudie in 2012, werkten er zo’n driehonderd mensen aan. Er waren meer dan vijftig bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten onbezoldigd bij betrokken, er was een sponsor: USG Engineering, en er studeerden studenten op af. Hoe kon het utopische idee van de Nederlandse berg zo’n serieus innovatieproject worden? 

Problemen oplossen met een hol bouwwerk

Wiskundigen van de TU Eindhoven sloegen aan het rekenen. Al snel werd de massieve berg een hol bouwwerk. Met een hoogte van twee kilometer en een voetafdruk van 14 vierkante kilometer zou de massieve variant minstens 4000 miljard euro kosten en wereldwijd schaarste kunnen brengen in grond, zand en steen.

“Als je zoveel grond stapelt, is het zonde als je er alleen maar vanaf kunt skiën”, voegt ingenieur Ka-Lung To van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group er pragmatisch aan toe. To was projectdirecteur en leidde het haalbaarheidsonderzoek naar een berg van 500 meter, modulair gebouwd. Dan kon je later alsnog een hogere helling erbij bouwen.

Creatiever denken

Was deze megalomane droom de moeite waard? “Absoluut”, zegt Ka-Lung To stellig. “Mensen zijn veel creatiever gaan nadenken over gecombineerde mogelijk­heden van energie, voedselverbouwing en ontspanning”, zegt hij. “Misschien is de berg geen oplossing voor een probleem, maar ontwikkelen die losse concepten zich zo dat ze wél problemen oplossen.”