Opdrachtgevers van restauratieschilderwerk aan monumenten vragen steeds vaker om ERM-certificering. Daarmee weten ze zich verzekerd van een partij met ‘bewezen kennis en kunde’. Voor gecertificeerde restauratieschilders betekent het dat zij in aanmerking komen voor de meest prestigieuze projecten. Zoals bijvoorbeeld de restauratie van Paleis Het Loo.

Renovatie van Paleis het Loo

Aan het 17e-eeuwse Paleis Het Loo in Apeldoorn is de afgelopen vier jaar hard gewerkt. Zo is het gebouw duurzaam gerenoveerd, zijn de interieurs gerestaureerd en alle vertrekken opnieuw ingericht. Ook werden de buitengevels aangepakt. Op 15 april dit jaar ging het paleis weer open voor bezoekers. Volgend jaar wordt tot slot nog een ondergrondse uitbreiding opgeleverd.

150 kamers

Koninklijke Woudenberg was hoofdaannemer voor het groot onderhoud en de restauratie van het interieur. Dit omvatte vervanging van technische installaties, klimaatinstallaties en asbestsanering. Van de in totaal 150 kamers in het paleis is een groot aantal interieurs geheel of gedeeltelijk uit elkaar gehaald, opgeslagen en weer teruggeplaatst. Vervolgens moesten deze weer zorgvuldig worden gerestaureerd. “Voor het restauratieschilderwerk is Wolters Vastgoedonderhoud al jaren onze vertrouwde partner” aldus Wibo van der Jagt. Hij is technisch directeur bij Koninklijke Woudenberg. “Dit bedrijf heeft al vaker op het paleis gewerkt en had nu de opdracht om het interieur zó te restaureren dat de tand des tijds zichtbaar bleef. Dat hebben de vakmensen van Wolters Vastgoedonderhoud uitstekend gedaan. In een aantal kamers zijn ook houten marmertechnieken toegepast.”

Zekerheid van kwaliteit

Samenwerken met ERM-gecertificeerde bedrijven heeft voor Koninklijke Woudenberg vrijwel altijd de voorkeur. “Zeker op een project als dit, met hoogmonumentale ruimtes. De certificering geeft ons de zekerheid dat we goed opgeleide vaklieden aan boord hebben, met passie voor het vak en de benodigde kennis en kunde. Ze weten hoe ze met de materialen moeten omgaan en kleurenonderzoek moeten doen en vastleggen. Daarnaast hebben gecertificeerde bedrijven hun bedrijfsprocessen en documentatie goed op orde. Ze kunnen aantonen dat ze volgens de uitvoeringsrichtlijnen werken en worden regelmatig getoetst. Dat is een goed systeem, daar moeten we zuinig op zijn.”

40 buitengevels monumenten

Bij het beheer van en onderhoud aan het exterieur van het paleis is Ingenieurs- en Adviesbureau Antea Group al jaren betrokken. Antea Group ondersteunt en adviseert Paleis Het Loo in het gehele aanbestedingstraject van het buitenschilderwerk en doet de uitvoeringsbegeleiding. Antea Group adivseert namelijk bedrijven en organisaties over restauratie, transformatie en renovatie van monumenten en cultureel erfgoed. Sander Lagendijk is bouwkundig adviseur bij Antea Group: “Na alle bouwwerkzaamheden was het zaak het reguliere onderhoudsschilderwerk in één keer uit te voeren. “Het gaat dan om 40 gevels, totaal zo’n 4.800 vierkante meter kozijnwerk en 2.200 meter gootlijsten en lijstwerk. We hebben dat in een aantal percelen aanbesteed, waarbij onderscheid is gemaakt in de 17e-eeuwse en de 19e-eeuwse gevels. Voor de 17e-eeuwse gevels – het publieksgedeelte – lag de lat nét iets hoger, en hebben we ERM-gecertificeerde schildersbedrijven geselecteerd.” Ook daarvoor bleek Wolters Vastgoedonderhoud, net als Schildersbedrijf De Jongh uit Waardenburg en Van Triest Schilders uit Vaassen, een goede keus.

Gespecialiseerde monumentenverzorgers

“De ERM-certificering is voor ons belangrijk omdat we er dan zeker van zijn dat we schildersbedrijven uitnodigen bij wie het restauratiegedachtengoed in het dna zit”, legt Lagendijk uit. “Uiteindelijk staat of valt het met de man of vrouw op de steiger. De certificering betekent dat het schildersbedrijf investeert in opleiding en dat de vaklieden weten wat ze doen. Het feit dat ze regelmatig een audit moeten ondergaan, houdt ze scherp. Deze bedrijven kiezen er bewust voor en profileren zich als ‘gespecialiseerd monumentenverzorgers’. Dat brengt een bepaalde bedrijfscultuur met zich mee die prettige samenwerking oplevert.”

Ga naar de website van OnderhoudNL