Een dronevlucht naar Kopenhagen, robothond spot voor inspecties en een ‘smart bridge’ die zelf zijn restlevensduur voorspelt. Enkele innovaties van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group, dat volle kracht vooruit gaat om onze wereld mooier, duurzamer en veiliger te maken. “We willen het ingenieursbureau van de toekomst zijn.”
1001-dagenplan
De wereld verandert steeds sneller. We staan voor gigantische maatschappelijke uitdagingen. Met name voor de energietransitie, het klimaat, de vervangingsopgave en de mobiliteit moet ons land grote stappen maken.
Tanja Lendzion, CEO Antea Group Nederland: “Dit in combinatie met snelle technologische ontwikkelingen en schaarste op de arbeidsmarkt zette ons aan tot anders denken. Zo ontstond ons 1001-dagenplan.”
Anders denken
Volgens dit strategieplan investeert Antea Group fors in zowel innovaties als duurzaamheid die impact maken voor toekomstige generaties. Ook behelst dit plan met vier hoofddoelen een betere zichtbaarheid van Antea Group in maatschappelijke projecten.
“Wij voelen ons sterk betrokken bij het verbeteren van de wereld om ons heen. We willen substantieel bijdragen aan een duurzame inrichting van onze leefomgeving. Door voorop te blijven lopen bij veranderingen behoort ons 70-jarige bedrijf tot de top van de Nederlandse ingenieurs- en adviesbureaus”, legt de gedreven CEO uit.
Het ingenieursvak zit de laatste jaren in een stroomversnelling. Antea Group werkt nu met 3D-modellen, data-analyses, algoritmes voor voorspellingen en digitale middelen als drones voor herkenning van schade en inspecties van bijvoorbeeld bruggen en tunnels. Ook zijn adviesfuncties en diensten verbreed met onder meer ecologen, archeologen en juristen.
De 1700 medewerkers, verdeeld over zeven locaties, werken gepassioneerd aan vernieuwingen. “We zijn onderscheidend als échte doeners met ondernemende mensen, gericht op maatwerk voor de klant. Door ons 1001-dagenplan met versterkte innovatiekracht maken we ons klaar voor de uitdagingen van overmorgen.”
Voorbeeldfunctie duurzaamheid
Als adviseur op het gebied van duurzaamheid geeft Antea Group ook zelf het goede voorbeeld. Lendzion: “We hebben zeven SDG’s omarmd die dicht bij onze organisatie en ons werk liggen. Per SDG hebben we een team om de betreffende duurzaamheidsdoelstelling intern aan te jagen.”
De duurzaamheidsambitie uit zich tevens in de aankoop van een vrij toegankelijk bos van negen hectare op landgoed Alvershool bij Nuenen. Hier onderzoekt Antea Group duurzaam natuurbeheer en het op verantwoorde wijze verbeteren van de biodiversiteit.
“We werken met beeldherkenning voor dieren en experimenteren met slimme vleermuizenkasten voor dataverzameling. Ook monitoren we de effecten van klimaatverandering op het bos”, vertelt Lendzion, jarenlang als projectleider actief voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe. “Dit bos is een unieke plek voor waardevolle kennisverzameling.”
'Wij voelen ons verantwoordelijk voor een duurzame inrichting van onze leefomgeving'
Tanja Lendzion
CEO
Dronevlucht naar Denemarken
In juni realiseert Antea Group een dronevlucht van 750 kilometer van het Friese Oranjewoud naar Kopenhagen. Van de voorbereidingen wordt veel geleerd. “Denk aan vergunningen per land, schakelen tussen netwerken, landingsmogelijkheden en veilig vliegen op 100 meter hoogte. Ook moet elke tien kilometer iemand de onbemande drone signaleren”, legt Lendzion uit.
“We volgen hoe lang de drone in de lucht kan blijven. En we onderzoeken de mogelijke toepassingen. De opgedane kennis gebruiken we in onze projecten, waaronder schadebeeldherkenning met drones bij bruggen en viaducten.”
Robothond Spot en Smart Bridge
Voor inspecties zet Antea Group ook robothond Spot in. Bijvoorbeeld in de 400 meter lange tunnel voor leidingen en kabels onder het Calandkanaal in Rotterdam. In een uur tijd maakt Spot met een laserscanner opnamen van de binnenzijde voor een actueel 3D-model, dat te vergelijken is met eerdere versies.
Daarmee is voortdurend de veiligheid van de tunnel vast te stellen. “De gegevens zijn direct beschikbaar, terwijl de tijdwinst, veiligheid en kwaliteit bij Spot enorm toenemen. Normaal zouden twee personen lang bezig zijn met risicovol werk”, vertelt Lendzion. “Spot is bij uitstek bruikbaar in moeilijk toegankelijke ruimtes en in omgevingen met gevaarlijke stoffen.”
Bij het Smart Bridge-concept, met een top 5-nominatie voor de jaarlijkse innovatieprijs, worden tientallen sensoren op een viaduct geplaatst. Het effect van het verkeer op de constructie is 24/7 in beeld, van belasting tot doorbuiging. “Op basis van data voorspelt het viaduct zelf zijn restlevensduur. Opdrachtgevers kunnen zo veel besparen”, overtuigt de enthousiaste CEO over Talking Assets.
Ook Smart Helmet en de 6D Driving Simulator zijn veelbelovende innovaties. Via een camera in de helm van de inspecteur kunnen collega’s of opdrachtgevers op afstand meekijken bij werkzaamheden. De 6D Driving Simulator verhoogt de verkeersveiligheid. Proefpersonen rijden via een beeldscherm op een door Antea Group ingescande weg. Sensoren en software registreren hun reacties.
De inzichten worden gebruikt voor maatregelen tegen onveilige verkeerssituaties. Antea Group bewijst dagelijks dat zij snel aan de slag durft te gaan met talrijke innovaties. Dat brengt het bedrijf en de maatschappij ontzettend veel. “We maken de wereld elke dag een beetje beter voor zowel mens als natuur”, concludeert Lendzion.
Ga naar de website van MTSprout
Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op.