Het Nederlandse ingenieurs- en adviesbureau Antea Group heeft het plan opgevat om volgend jaar een drone over een afstand van 750 km vanuit het Friese Oranjewoud naar de Deense stad Kopenhagen te laten vliegen. Het doel is om te laten zien welke mogelijkheden er zijn om data in te winnen op grote afstanden. Vanwege praktische redenen zal de vlucht in etappes worden uitgevoerd.

Jubileum

Antea Group houdt zich al geruime tijd bezig met drones voor het inwinnen van informatie ten behoeve van inspecties. Vanwege het naderende 70-jarige jubileum van het bedrijf ontstond de gedachte om een dronevlucht op zeer lange afstand te organiseren. Die zou dan moeten beginnen in de plaats van oprichting, Oranjewoud. Als bestemming werd al snel Kopenhagen uitgekozen, als duurzaamste stad van Europa.

Lange afstand dronevlucht

Zo’n lange internationale dronevlucht is nog niet eerder gerealiseerd. Dat beseft ook Roel Brandt, die vanuit Antea Group met zo’n 10 collega’s aan de realisatie van het plan werkt. “Dit is nog niet eerder gedaan. Maar we hebben nu Europese regelgeving voor drones. Met dit project willen we gaan kijken wat dat in de praktijk betekent. Hoe dan ook willen we de vlucht gaan uitvoeren. We zijn nu heel pragmatisch aan het bekijken welke stappen we daarvoor moeten zetten. Het is een iteratief proces. In de eerste periode hoorden we vooral ‘kan niet, kan niet, kan niet’. Toch komen we samen steeds een stap verder.”

Duurzaamheid en leefomgeving

Met de vlucht wil Antea Group laten zien wat de mogelijkheden zijn om drones in te zetten voor het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken en het in kaart brengen van de leefomgeving. Brandt: “Denk aan het in kaart brengen van mogelijkheden om zonnepanelen op daken te leggen. Met één lange dronevlucht zou je precies kunnen zien op welke daken er al panelen liggen en welke daken mogelijk geschikt zijn om nog vol te leggen met panelen. En dat dan meteen voor een groot gebied.”