Ga naar hoofdinhoud
Ammoniak Expertisecentrum
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

De ammoniak-kennispartner voor bedrijfsleven, overheid en mainport

The English version can be found here

Als drager van groene waterstof óf als primaire brandstof: ammoniak biedt onze samenleving volop kansen om de energietransitie te versnellen én rendabel te maken. De inpassing van ammoniak in bedrijfsprocessen, infra en omgeving brengt wel nieuwe vragen en uitdagingen met zich mee. Goed om te weten dat het Expertisecentrum Ammoniak van Antea Group plannen en ideeën verder brengt.

Ammoniak: veelbelovend in de energietransitie

Bij Antea Group zien we dat ammoniak meer en meer uitgroeit tot een cruciale schakel in de energietransitie. Zo is ammoniak veruit de beste optie om als drager voor (groene) waterstof te dienen. Dit maakt het importeren en transporteren van waterstof over grote afstanden mogelijk. Daarnaast kan ammoniak als primaire brandstof fungeren: voor bedrijfsprocessen en in de toekomst zelfs voor scheepvaart, trein- en wegverkeer.   

Nieuw: workshop ammoniak en waterstof in de energietransitie

Ammoniak: veiligheids- en risicomanagement

Het is niet voor niets dat er steeds meer plannen ontstaan op het gebied van de ontwikkeling van installaties, terminals en infrastructuur gericht op ammoniak. Het zijn allemaal initiatieven die om specialistische expertise vragen. Onder meer op het gebied van veiligheid, vergunningverlening, planologie en gezondheid. Want ammoniak is en blijft een stof die vraagt om goed risico- en veiligheidsmanagement.

Expertise ammoniak vanuit elk perspectief

Of je nu vanuit bedrijfsleven, havenbedrijf of de overheid betrokken bent bij ontwikkelingen rondom ammoniak; het Expertisecentrum Ammoniak van Antea Group biedt kennis van wet- en regelgeving, veiligheid, vergunningverlening en planologie. Vanuit deze brede blik kunnen we je bij elk ammoniak-gerelateerd vraagstuk ondersteunen. Bijvoorbeeld als je plannen hebt voor de ontwikkeling van een ammoniakterminal, de aanleg van ondergrondse infrastructuur of wanneer je meer wilt weten over ammoniak in relatie tot de leefomgeving. Denk hierbij aan:

  • Ontwikkelen van businesscases;
  • Advies over de beste technieken en veiligheidsmaatregelen;
  • Veiligheidsstudies en veiligheidsplannen;
  • Vergunning-trajecten;
  • HSE-management op locaties waar met ammoniak wordt gewerkt;
  • Advies met betrekking tot de ruimtelijke inpassing en milieu- en gezondheidsvraagstukken.
De ammoniak-kennispartner voor bedrijfsleven, overheid en mainport
De ammoniak-kennispartner voor bedrijfsleven, overheid en mainport

Ammoniak: nieuwe ideeën verkennen

We verwachten dat ammoniak op steeds grotere schaal toegepast gaat worden. Dit brengt nieuwe vragen met zich mee. Wat betekent het als cruiseschepen ammoniak als primaire brandstof gaan gebruiken? Kun je ammoniak veilig via ondergrondse leidingsystemen vervoeren? Hoe regel je ammoniakvervoer per spoor goed in? Als multidisciplinair adviesbureau zijn we in staat om bij elke vraag de juiste kennis (van bodem, infra, milieu tot planologie) aan boord te brengen en ideeën mogelijk te maken.

Internationale ammoniakkennis dichtbij huis

In ons expertisecentrum vind je adviseurs en specialisten die volop kennis en ervaring hebben opgedaan rondom ammoniak. Zo zijn we de HSE-manager én huisadviseur van de (nu nog) enige ammoniak-terminal in Nederland. En vanuit ons internationale Inogen-netwerk zijn we betrokken bij ammoniak-vraagstukken in de Verenigde Staten, Jordanië, Marokko en Zuid-Amerika. Antea Group werkt mee aan de update van de PGS 12 Richtlijn voor het veilig opslaan en verladen van ammoniak. De laatste ontwikkelingen zijn te volgen via https://publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl/publicaties/pgs12/. Daarnaast zijn we deelnemer van de Ammonia Energy Association, waarin we onze kennis delen en nieuwe kennis opdoen.

Contact opnemen met het Ammoniak Expertisecentrum?

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring

Met dit project dragen wij bij aan SDG 7 – Betaalbare en duurzame energie, SDG 9 – Industrie, innovatie en infrastructuur, SDG 11 – Duurzame steden en gemeenschappen en SDG 13 – Klimaatactie.

Meer weten over het Expertisecentrum Ammoniak?

Neem contact met ons op.