Naast de opleiding Participatiestrateeg en de training Strategisch Omgevingsmanagement hebben we ook trainingen op maat. Zo ook voor participatie. De training is geschikt voor partijen die actief zijn in de fysieke leefomgeving.

We bieden een selectie vaste modules (zie onderstaand) en uiteraard ook modules op maat. Elke module is een dag en kan bestaan uit 1 of 2 onderwerpen. De trainingen worden gegeven door Antea Group en/of Tertium

Meld je nu aan

Module ‘De participatiehouding’

Dagdeel 1: Wat is participatie? Van Arnstein tot participatiesamenleving

Wat is jouw participatiehouding? Je hebt vast al ervaring met participatie en onder je meningen en ervaringen gaat een bepaalde blik schuil en heb je een mening over wat slim is om te doen en wat juist niet. Aan de hand van voorbeelden, dilemma’s en theorieën gaan we in gesprek met elkaar en verrijken we je perspectief op de betekenis van participatie. We gaan in vogelvlucht door de geschiedenis van de participatiesamenleving en maken een onderscheid tussen democratie, inspraak en participatie.

Dagdeel 2: Participatie-as + Kaders en vormen

In het tweede deel van de module introduceren we de participatie-as en bespreken verschillende typen van participatie. Ook dit doen we in interactie met de deelnemers en pakken we de door hen aangeleverde casussen beet.

Module ‘De participatievisie’

Dagdeel 1+2: Het opstellen van een participatievisie

Als participatiestrateeg weet je wat er leeft binnen de ambtelijke organisatie en het bestuur, en hoe de netwerkomgeving jouw organisatie beïnvloed. Je leert hoe je binnen de wettelijke kaders via een efficiënt proces, participatiebeleid voor jouw organisatie opstelt. Uiteraard gaan we ook in op welke stakeholders je daar bij moet betrekken, en op welk moment.

Module ‘Denken in belangen’

Dagdeel 1+2: Denken in belangen

Maar de ene stakeholder is de andere niet. In het eerste deel van de dag leer je hoe je de belangen van jouw organisatie, bestuur, inwoners en initiatiefnemers in kaart brengt en welke tools hiervoor beschikbaar zijn. In het tweede deel van de dag gaan we in op hoe je jouw stakeholder betrekt en verbindt als belangen uiteenlopen.

Module ‘10 Participatienormen & nieuwe democratie’

Dagdeel 1: 10 participatienormen

Hoe analyseer je participatieprocessen? En hoe geef je ze vorm? De tien participatienormen bieden handvatten om die vraag te beantwoorden. Ze bieden een systematische benadering om in participatieprocessen de juiste accenten te leggen en waar nodig de vinger op de zere plekken.

Welke eerdere ervaringen bepalen de houding van een groep mensen? Sluit een proces wel aan op de omgeving? Wat mogen deelnemers verwachten van het participatieproces en de uitkomsten? De tien normen bieden je een methode om snel een complete analyse te maken van een situatie. Zowel achteraf (wat ging er goed/ fout) als vooraf (hoe maken we de juiste keuzes?).

Dagdeel 2: Nieuwe democratie

In dit dagdeel gaan we dieper in op transitiedenken en democratie, de verschillend vormen van democratie (maatschappelijke, directe, participatieve, deliberatieve en contributieve) en wat verschil tussen participatie en democratie (tipje van de sluier: participatie is denken begint vanuit belangen. Democratie denken begint vanuit publieke waarden: het goede leven).

Module ‘Leefstijlen, diversiteit en inclusiviteit’

Dagdeel 1: Leefstijlen

Als participatiestrateeg hou je er rekening mee dat de doelgroepen van jouw organisatie verschillend zijn. Bijvoorbeeld waar het gaat om leeftijd, inkomen, opleiding, etniciteit, wijk en dergelijke. In de module leefstijlen maak je kennis met verschillende methodes die inzicht geven in de belevingswereld van je doelgroepen. Met deze kennis kun je participatieactiviteiten afstemmen op je doelgroep, zodat een zo groot mogelijk deel van de doelgroepen deelneemt aan een participatietraject.

Dagdeel 2: Diversiteit en inclusiviteit

Een eerlijk participatief, en dus ook democratisch proces, geeft ruimte aan alle stemmen en belangen. Maar hoe betrek en inventariseer je de belangen van de stille meerderheid, de vergeten minderheid en diegenen die (voor jou) vaak onzichtbaar blijven? Hoe maak je je proces divers? En hoe zorg je ervoor dat men zich veilig, gezien en gehoord voelt (inclusie)? In deze module behandelen we de ‘waarom’, geven we praktische tips, en gaan we in gesprek over onze vooroordelen en ‘blind spots’. Dit onderwerp kan ook breder worden behandeld in één module.

Module ‘Diversiteit en inclusiviteit’

Dagdeel 1+2: Diversiteit en inclusiviteit

Een eerlijk participatief, en dus ook democratisch proces, geeft ruimte aan alle stemmen en belangen. Maar hoe betrek en inventariseer je de belangen van de stille meerderheid, de vergeten minderheid en diegenen die (voor jou) vaak onzichtbaar blijven? Hoe maak je je proces divers? En hoe zorg je ervoor dat men zich veilig, gezien en gehoord voelt (inclusie)? In deze module behandelen we de ‘waarom’, geven we praktische tips, en gaan we in gesprek over onze vooroordelen en ‘blind spots’.

Dit onderwerp kan ook samen met het onderwerp ‘leefstijlen’ worden behandeld in één module.

Module ‘deep democracy’

Dagdeel 1+2: Deep democracy

Deep Democracy is een methode waarin zowel de stem van de meerderheid als die van de minderheid mee wordt genomen in de besluitvorming. In plaats van ‘de meeste stemmen gelden’, ‘alle stemmen gelden’. De term werd in 1988 door Andy Mindell bedacht en in 1993 verder tot een methode uitgewerkt door Myrna en Greg Lewis. Conflict, discussies en dialoog staan centraal en worden actief opgezocht. Met behulp van de tools en technieken van Deep Democracy lukt het om het totaalbeeld te zien en kan er een nieuw begrip ontstaan van bestaande problemen en is er ruimte voor innovatieve en verrassende oplossingen.

In deze module ontdek en ervaar je de kracht van het gedachtegoed van Deep Democracy en de bijbehorende gesprekstools. Na een interactieve introductie ervaar je een aantal gesprekstools. Hierdoor weet je op welke manier Deep Democracy jouw participatieproces kan ondersteunen. Ook krijg je de diagnosetool ‘de sabotagelijn’ aangereikt waardoor je op een ander manier naar weerstand kijkt en weet hoe je om kan gaan met weerstand.

Deze module wordt gegeven in samenwerking met ‘deep democracy facilitator’ Lian Nijenhuis.

 

Meer informatie over één van de modules of meteen een datum plannen? Vul onderstaand formulier in of...

Participatietraining whatsapp