In deze interactieve opleiding van Tertium en Antea Group Nederland ontwikkel je de kennis en kunde om participatietrajecten vorm te geven. Je leert op strategisch niveau adviseren over de participatieaanpak bij complexe ruimtelijke en maatschappelijke opgaven. Aan de hand van theorie en met behulp van veel praktijkvoorbeelden ontwikkel je stap voor stap de competenties die je nodig hebt om aan de slag te gaan als participatiestrateeg binnen jouw organisatie.

Meld je nu aan

Basis en theorie van participatie

De basisopleiding tot participatiestrateeg besteedt aandacht aan alle relevante onderdelen die je nodig hebt in de praktijk. Je krijgt les in de geschiedenis van participatie, de verschillende theoretische modellen, de basisbeginselen uit de onderhandelingsleer, de wettelijke kaders en de 10 participatienormen. Samen met je medecursisten wissel je ervaringen en praktijkvoorbeelden uit en voer je verschillende opdrachten uit. Tijdens een wekelijkse intervisieochtend reflecteer je met een klein groepje medecursisten onder leiding van een vaste trainer op de vorderingen.

Gezamenlijk les en intervisie

De opleiding zal bij voorkeur plaatsvinden op een fysieke locatie in een aaneengesloten periode van 4 tot 5 weken. De studiebelasting bedraagt 8 tot 10 uur per week waarin je gevraagd wordt om je voor te bereiden en tussentijds huiswerk te maken. Je sluit de opleiding af met een kennistoets en een persoonlijk adviesgesprek. Bij afronding ontvang je een certificaat.

Ervarend en 'blended' leren

In onze trainingen en opleidingen werken wij volgens de principes van ervarend en ‘blended’ leren. Dit betekent dat:

  • De training of opleiding zeer praktisch is; korte theoretische inleidingen worden afgewisseld met praktijkoefeningen;
  • Jouw werkpraktijk voor alle oefeningen het uitgangspunt vormt;
  • Mensen uit jouw werkomgeving worden betrokken om jou op een gerichte wijze constructieve feedback te geven;
  • Jij kunt leren via verschillende media en werkvormen (klassikaal en via ons e-learning platform). Ons uitgangspunt daarbij is ‘digitaal waar mogelijk en fysiek waar nodig’. Wij zullen, met inachtneming van het eindresultaat, online toepassingen maximaal inzetten. Gedacht moet worden aan: e-learning, online opgaves, chatbox functionaliteit inzetten, Teams, Skype, digitaal speeddating, etc.

Voor wie?

De opleiding tot participatiestrateeg is geschikt voor professionals die al enige ervaring hebben opgedaan met participatie in de praktijk. Dit zijn bijvoorbeeld communicatieadviseurs, omgevingsmanagers en procesbegeleiders werkzaam bij de overheid, aannemerij, nutspartijen of ontwikkelaars.

De trainers zijn onder andere Pieter Baeten, strategisch omgevingsmanager bij Antea Group en mr. dr. Menno van der Veen van Tertium. 

Data en aanmelden

Nieuwe data voor deze opleiding volgen binnenkort. De kosten voor deelname bedragen € 3.500,- excl. btw. per deelnemer. Heb je alvast vragen? Neem dan contact met ons op.

Incompany

Deze training biedt Antea Group ook incompany aan. Voor gemeenten, verplichte gemeenschappelijke regelingen en de Rijksoverheid bestaan subsidiemogelijkheden vanuit het A+O fonds. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met Emanuel Borninkhof