Op woensdag 5 oktober zijn we met onze drone vertrokken vanuit Oranjewoud en op zaterdagmiddag zijn we volgens planning in Kopenhagen aangekomen. Zondag was de finish en vond het officiële moment bij het ARKEN museum plaats. Wat een prachtige en leerzame reis. Trots op de crew en iedereen die meegeholpen heeft deze vlucht mogelijk te maken!
10 oktober 2022 - Vijf dagen na vertrek uit Oranjewoud is de drone van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group geland in Kopenhagen. Waar de voorbereiding van de 611 kilometer lange vlucht van het Friese dorp naar de Deense hoofdstad nog voor de nodige hoofdbrekens zorgde, verliep de uiteindelijke reis vrijwel geheel op rolletjes. Na aankomst bij het ARKEN Museum voor Moderne Kunst overhandigde Antea Group een klein kunstwerk dat de drone op zijn reis had meegenomen. Het museum bedankte met een kunstwerkje van een kluut, als migratievogel symbool voor de reis van de drone over drie landen.
Tanja Lendzion, CEO van Antea Group Nederland, gaf het startsein voor de vlucht en stopte een kunstig beschilderde ‘message in a bottle’ in het bagagevak van de drone. “Wij zijn dit avontuur onder meer aangegaan om te laten zien hoe je door innovatie en pionierszin mensen over grenzen met elkaar kunt verbinden. Ik ben trots op de collega’s die dit hebben bewezen met deze geslaagde dronevlucht. Over zowel techniek als wet- en regelgeving hebben we enorm veel geleerd. Die kennis en ervaring willen we delen met de politiek, door het aanbieden van de resultaten aan de Tweede Kamer.”
Wind in de rug
Projectmanager veiligheid Remco Eikhout en adviseur vergunningen en procedures Jarmo van der Schaaf waren betrokken bij het technische deel van de voorbereiding van de dronevlucht en het internationale vergunningentraject. Beiden reisden de afgelopen dagen als waarnemer over land mee met de drone naar Denemarken. Van der Schaaf: “Met name het verkrijgen van de vergunningen om over Duitsland te vliegen, wat meteen ook het grootste deel van de vlucht vormt, was behoorlijk uitdagend. Toen de drone afgelopen woensdag na het opstijgen meteen de wind in de rug kreeg en pijlsnel in noordoostelijke richting vertrok, was dit gelukkig snel vergeten.”
Drone bijna jachttrofee
Vanaf dat moment ging het Xpedition New Horizons grotendeels voor de wind, hoewel de teamleden onderweg nog wel het nodige hebben beleefd. Eikhout: “Vanuit veiligheidsoverwegingen lieten we de drone elke twintig kilometer landen. Juist het landen en weer opstijgen vormen kritische momenten in een vlucht en hiermee hebben we veel kennis opgedaan.” Het leverde soms ook spannende momenten op, zoals met een Groninger boer die de drone wilde meenemen. Of de jagers die in Denemarken langs de route wel erg grote belangstelling leken te hebben voor de drone. “Gelukkig waren ze na een goed gesprek bereid om deze jachttrofee te laten vliegen,” vertelt Eikhout.
Mobiliteit van morgen
Met de veilige landing in Kopenhagen sluiten de leden van het team van Antea Group en samenwerkingspartner DroneQ Robotics een avontuur af dat anderhalf jaar geleden begon met een wild idee binnen Antea Group. Dat idee werd een project dat veel inzicht heeft gegeven in de mobiliteit van morgen. Lendzion: “Antea Group gelooft in de kracht van innovatie om te komen tot een betere en duurzame samenleving. Door in de praktijk te experimenteren leveren we een bijdrage aan het versnellen van de inzet van dronetechnologie voor een duurzame toekomst.”