Dit bericht wordt namens Antea Group en DroneQ Robotics verzonden

Dronereis naar meest duurzame stad van Europa


5 oktober 2022 – Vandaag start ingenieurs- en adviesbureau Antea Group de langste internationale dronevlucht ooit. De drone is vanuit het Friese Oranjewoud gestart en landt na een reis van 611 kilometer in Kopenhagen. Zover bekend, is het voor het eerst dat een niet-militaire drone een vlucht van deze afstand door het luchtruim van drie verschillende landen maakt. De vlucht, in samenwerking met dronespecialist DroneQ Robotics, zou aanvankelijk plaatsvinden in de zomer. Met het verkrijgen van de vliegvergunning voor het Duitse luchtruim was echter een langere doorlooptijd gemoeid dan verwacht op basis van de ervaring in Nederland en Denemarken. Naar verwachting komt de drone na vier dagen – er wordt alleen bij daglicht gevlogen – aan op de plaats van bestemming.

Nederlands record gezet

Met de recordvlucht wil Antea Group onder meer laten zien waar drones in de nabije toekomst veilig voor ingezet kunnen worden. De ingenieurs en adviseurs komen daarbij overigens niet onvoorbereid aan de start. Eerder werden al proefvluchten uitgevoerd boven een aangewezen testgebied van Rijkswaterstaat. Ook werd als generale repetitie het eerste deel van de route naar Kopenhagen gevlogen tot in de provincie Groningen. Met een vliegafstand van 52 kilometer leverde deze laatste testvlucht meteen al een afstandsrecord voor Nederland op.

Wet- en regelgeving droneverkeer

De dronevlucht ‘Xpedition New Horizons’ is een van de acties uit een strategisch 1001dagenplan waarmee het 70-jarige Antea Group onder meer inzet op duurzaamheid en innovatie. Tanja Lendzion, CEO van Antea Group Nederland: “Dronetechnologie ontwikkelt zich razendsnel. Zo snel, dat bijvoorbeeld wet- en regelgeving voor onbemand vliegverkeer moeite heeft het tempo bij te houden. Wij zien deze dronevlucht als een experiment om in de praktijk te ervaren waar je qua techniek, organisatie en wetgeving tegenaan loopt.”

Migratieseizoen van trekvogels

Hoewel er vanuit Brussel al de nodige internationale regelgeving bestaat, moest er voor de dronevlucht per betrokken land een vergunning worden aangevraagd bij de betreffende luchtvaartautoriteit. “Dat was in het ene land sneller geregeld dan in het andere. Daardoor hebben we de vlucht moeten uitstellen van de zomer naar het najaar. En ook dat heeft weer gevolgen. Omdat inmiddels het migratieseizoen is begonnen, moesten we een deel van de vliegroute aanpassen omdat die over gebieden gaat waar nu trekvogels uitrusten,” vertelt Lendzion.

Mobiliteitsoplossingen van morgen

Roel Brandt, projectmanager Drones & Urban Air Mobility: “Wij zijn ervan overtuigd dat drones een belangrijk aandeel zullen hebben in de mobiliteitsoplossingen van morgen. In de stichting Dutch Drone Delta werken we samen met partijen als KPN, Rijkswaterstaat en AirHub om geautomatiseerd vliegverkeer in het (voor)stedelijk gebied van Nederland mogelijk te maken. Met deze dronevlucht halen we een stukje van die toekomst naar het heden. We pakken dit meteen grensverleggend aan door over drie landen te vliegen. Het vergt veel inzet van alle betrokken partijen maar met wat we vandaag leren, komen we morgen verder.”

Moderne flessenpost

In het verleden werden flessen door onderzoekers voorzien van een boodschap en vervolgens vanaf schepen in zee geworpen, met als doel om meer te leren over de stromingen in de oceanen. De internationale dronevlucht van Antea Group sluit aan bij deze praktische manier van onderzoek doen. Lendzion: “Je kunt het een moderne vorm van flessenpost noemen. Met als verschil dat wij nu wél precies weten waar onze boodschap uiteindelijk gaat landen. Maar wat betreft de reis er naartoe is het nog steeds pionieren en voortdurend leren.”

Verbinding door innovatie

Als bestemming van de dronevlucht is voor Kopenhagen gekozen omdat deze stad koploper is op het gebied van duurzaamheid. Op zijn reis neemt de drone – verwijzend naar de flessenpost van weleer – een fles mee die door de Friese kunstenaar Bonny Dijkstra is beschilderd. Het kleine kunstwerk symboliseert de boodschap van Antea Group dat innovatie over landsgrenzen heen mensen met elkaar kan verbinden. Volgens het vluchtplan landt de drone na zijn reis voor de ingang van het ARKEN Museum voor Moderne Kunst in Kopenhagen. Na ontvangst neemt het museum de meegebrachte boodschap op in zijn expositie.

Voor meer informatie