Provincie Noord-Brabant is voornemens om in 2022 groot onderhoud uit te voeren op de provinciale weg N631 Rijen – Oosterhout. Om inzichtelijk te krijgen welke onderhouds- en verbeterwerkzaamheden er tijdens het groot onderhoud uitgevoerd moeten worden heeft Antea Group een planstudie opgesteld. Van de uitkomst maakten wij een animatiefilm.

Doorstromingsproblemen

Er dienen verkeerskundige knelpunten te worden opgelost. Zoals de doorstromingsproblemen ter hoogte van de overweg Oosterhoutschedijk (spoor km 9.300) ten westen van Rijen. De dichtligtijd van deze overweg is met 12 treinen per uur aanzienlijk. In de toekomst neemt dit toe tot maar liefst 22 treinen per uur als gevolg van het programma Hoog Frequent Spoor.

Planstudie en variantenstudie

Om inzichtelijk te krijgen welke onderhouds- en verbeterwerkzaamheden er tijdens het groot onderhoud uitgevoerd moeten worden heeft Antea Group een planstudie opgesteld. Voor deze planstudie zijn diverse werkzaamheden uitgevoerd. Waaronder een variantenstudie voor het eventueel opheffen van de overweg door middel van een ongelijkvloerse kruising met de spoorlijn.

Onderdoorgang en rotonde

De uitkomst van de planstudiefase is gepresenteerd op een bewonersavond in Restaurant de Vijf Eiken. Op deze avond is onderstaande animatiefilm van de nieuwe onderdoorgang en rotonde afgespeeld. De gekozen oplossing is de variant waarbij de bestaande VRI kruising Nassaulaan wijzigt in een rotonde en de N631 binnen de bebouwde kom ligt met een gereduceerde snelheid van 50 km/u.