Met gestuurd boren sluit Antea Group gebouwen sneller, duurzamer en zonder grote overlast aan op het stroomnet. Eén van de meest recente praktijkvoorbeelden is het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen, dat snel en met minimale overlast werd verbonden met de honderden meters verderop gelegen transformator. Precies op tijd om de verlichting in de kerstboom met kerst te laten branden.

UMCG bouwt 2035

Eind april 2022 ging de eerste paal van het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie in de grond. Het nieuwe UCP aan de oostkant van het UMCG-terrein is onderdeel van het plan ‘UMCG bouwt 2035’ en vervangt het oude gebouw uit de jaren ’60. Het bouwteam van het UMCG liep tegen een uitdaging aan, hoe krijgen wij tijdig en zonder al teveel overlast de stroomaansluiting verzorgd...? Daarop nam Marcel Cramer, die als projectmanager bij het plan betrokken is, contact op met Antea Group. “Marcel Cramer weet dat hij ons altijd mag bellen als hij voor lastige uitdagingen staat”, vertelt Norbert Stuip.

“Met kerst moest de kerstboom branden”

En uitdagend, dat was het - in meerdere opzichten. Niet in de laatste plaats vanwege de korte termijn waarop alles gereed moest zijn. “Met kerst moest de kerstboom branden”, herinnert Stuip zich. “De trafo op het UMCG-terrein staat echter op honderden meters afstand van het nieuwe UCP. En omdat de toevoer naar het ziekenhuis intact moet blijven, konden wij geen wegen openbreken. Daarom moesten wij gaan nadenken over een ondergronds alternatief. Die oplossing vonden wij uiteindelijk in de mogelijkheid om de elektriciteitskabels met behulp van gestuurd boren aan te leggen.”

Alle expertise bij één partij

Een klus die Antea Group op het lijf geschreven is, aldus Norbert Stuip. “Bij Antea Group denken wij graag in mogelijkheden. Mogelijkheden waarmee wij de meest uiteenlopende uitdagingen op de beste manier kunnen oplossen. Het grote voordeel van onze organisatie is dat wij alle expertise onder één dak hebben. Het ingenieursbureau speelt een rol in de voorbereiding. Bij gestuurd boren kun je dan bijvoorbeeld denken aan het onderzoek naar de bodemkwaliteit en bodemstabiliteit. Vervolgens neemt onze afdeling Realisatie de uitvoering op zich. In de praktijk vertaalt zich dat in een prettige en efficiënte samenwerking.”

Goed voorbereid gestuurd boren

De werkzaamheden - en de voorbereidingen die daaraan voorafgingen - brachten de nodige uitdagingen met zich mee. “Gestuurd boren levert weliswaar nauwelijks overlast op, maar in het voortraject vraagt het wel veel onderzoek. Je moet diep de grond in, ook onder funderingen en kelders door, waarbij niet bekend was hoe diep de damwanden in de grond zaten. Daarom moet je goed inventariseren wat er allemaal in de grond zit en welke tekeningen er beschikbaar zijn. Wij kwamen bijvoorbeeld heipalen tegen, om maar iets te noemen. Ook hebben we proefsleuven gegraven om te bepalen wat de beste plek was om de boor de grond in te laten gaan”, licht Norbert Stuip toe.

Ruim een kilometer gestuurd boren

De gedegen voorbereiding betaalde zich uit in een soepele uitvoering. “Wij kijken terug op een geslaagde samenwerking met onze onderaannemers Van Lenthe en Omexom, die de gestuurde boringen deden en de kabels aansloten op de verschillende transformatoren. Daarnaast heeft ITBB de aansluitingen verzorgd tussen trafo en de HSK’s van het gebouw UCP. Uiteindelijk is er over een afstand van ruim een kilometer ondergronds geboord en is alles naar behoren opgeleverd”, blikt Norbert Stuip tevreden terug. Ook Marcel Cramer kijkt positief terug op de samenwerking met Antea Group. “Onze wens was dat het nieuwe pand met de kerst zou zijn aangesloten en dat is gelukt. Antea Group heeft de opdracht professioneel voorbereid en uitgevoerd. In maart leveren wij officieel op en vanaf juni kunnen de patiënten gebruik maken van het nieuwe gebouw.”

Meer weten over gestuurd boren?

Ben je ook op zoek naar een vlotte en duurzame manier om zonder overlast ondergrondse werkzaamheden uit te voeren? Neem gerust contact met ons op; wij adviseren graag over de mogelijkheden die gestuurd boren voor jou biedt!