Op 1 oktober 2024 organiseerde Antea Group de Pop-up Kennishub Zuid-Nederland, een evenement dat professionals uit verschillende sectoren samenbracht om de dialoog aan te gaan over de toekomst van de regio. De bijeenkomst vond plaats in de inspiratievolle en industriële Noordkade in Veghel en bood een platform voor kennisdeling en samenwerking.

Programma en hoogtepunten

Het programma van de Pop-up Kennishub was rijk aan inhoud en diversiteit. De dag werd geopend door Tanja Lendzion, CEO Antea Group Nederland, die de aanwezigen meenam in de maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen binnen thema’s als netcongestie, woningbouw en de rol van bodem en water sturend. Verder waren er diverse interactieve sessies, waarin deelnemers een actieve bijdrage konden leveren waar volop ruimte was voor discussie, kennisdelen en het inzichtelijk maken van verschillende perspectieven vanuit stakeholders.

Eén van de hoogtepunten van de dag was het panelgesprek, waarin verschillende experts (Rana Berends, portefeuilleregisseur RO bij Energiesysteem & Transitie Enexis Netbeheer, Herman Boer, directeur Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid, Ernest de Groot, lid dagelijks bestuur waterschap Aa en Maas en Léon Verhoeven, directeur businesslijn Realisatie Antea Group) hun inzichten deelden over de uitdagingen en kansen voor Zuid-Nederland. De dialoog werd gemodereerd door Sacha de Boer die zorgde voor een levendige en informatieve uitwisseling van kennis, ideeën én scherpe vragen, waarmee marktpartijen dichter tot elkaar kwamen én elkaars inzichten deelden.

Samengevat: Bouwen doen we samen!


Sacha de Boer
Beeldend verhalenverteller/fotograaf en dagvoorzitter

Sprekers, experts en studenten

De Pop-up Kennishub bracht een indrukwekkende line-up van sprekers met zich mee, zoals Claire Groosman, programmadirecteur Systeemintegratie Topsector Energie, Bas van Rijsbergen, directeur Stedelijke Ontwikkeling gemeente Breda, Ward de Bruijn, programmamanager gemeente Eindhoven en Nienke Maas, senior adviseur energietransitie TNO en Maarten van der Sande, programma manager Waterveiligheid en Ruimte Limburg.

De themasessies werden geleid door ervaren experts van Antea Group die de deelnemers meenemen in de problematiek en oplossingen die spelen binnen deze thema’s. Door de interactieve opzet konden de deelnemers met elkaar in gesprek gaan en inzoomen op de impact van deze thema’s op de regio. Een enthousiaste groep studenten heeft meegedaan aan een werksessie. Vanuit de drie thema’s en de informatie die hierover werd gedeeld hebben ze samen nagedacht over hun eigen visie hierop en de rol die zij, als jonge professionals, kunnen innemen. Met een verfrissende blik wisten studenten de aanwezigen te prikkelen.

Bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting nodig hebben, komen steeds vaker op een wachtlijst. Eén van de oplossingen om netcongestie tegen te gaan is samen met andere bedrijven te kijken naar hoe we anders om kunnen gaan met de capaciteit op het stroomnet.


Rana Berends
Portefeuilleregisseur RO bij Energiesysteem & Transitie Enexis Netbeheer

Gratis ingenieur voor één dag

Antea Group wil graag elke dag de wereld een stukje mooier maken en dat is dé reden om deze waardevolle kennisevents te organiseren. Mensen, ideeën, kennis, bedrijven en overheden samenbrengen is daar onderdeel van. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Om dit tijdens de pop-up kennishub kracht bij te zetten werd voor de tweede keer een ‘gratis ingenieur voor één dag’ als ‘prijs’ weggegeven aan één van de deelnemers. Deze prijs kan ingezet worden op één van de thema’s die centraal stonden tijdens deze middag. De gelukkige winnaar was Chris Huisman, directeur Mint Vastgoed. Het eerste idee dat opkwam was het uitvoeren van een quickscan ruimtelijke ontwikkeling voor een potentiële ontwikkellocatie die Mint Vastgoed op het oog heeft. Vanuit Antea Group gaan we daar een passende invulling voor verzorgen.

Waardevolle inzichten

De Pop-up Kennishub Zuid-Nederland was een groot succes en bood waardevolle inzichten en netwerkmogelijkheden voor alle aanwezigen. Antea Group heeft met dit initiatief wederom laten zien dat zij een belangrijke rol speelt in het bevorderen van kennisdeling en samenwerking binnen de regio. Dit met als doel het bereikbaar maken én versnellen van de uitdagingen voor een toekomstbestendige regio en Nederland.