In Zwolle mochten we woningcorporatie Openbaar Belang begeleiden in de zoektocht naar de juiste partner om de komende 10 jaar de gebiedsontwikkeling van Weezenlanden-Noord te realiseren. Hier staan nu nog 180 sociale huurwoningen die aan vervanging toe zijn. Deze woningen worden gesloopt en er komen zo'n 500 woningen voor terug.

Nieuwe Zwolse stedelijkheid

De gemeente en Openbaar Belang willen op deze locatie graag een nieuwe Zwolse stedelijkheid. Naast sociale huurwoningen worden nog extra vrije sector huur- en koopwoningen gebouwd in een mix van doelgroepen en voorzieningen die passen bij de wijk. De auto’s moeten in een parkeervoorziening komen. Daarnaast moet er een groene wijk ontstaan met aandacht voor water en klimaat, natuurinclusiviteit, slimme energie en mobiliteit.

Ambitie woningcorporatie

Antea Group stelde in korte tijd de tenderdocumenten op. Tijdens de selectiefase was vooral aandacht voor de partnerkeuze. Pas bij de inschrijving aan de vier overgebleven partijen werd gevraagd een plan te maken en hun visie op de opgave te geven. In de inschrijvingsfase is geselecteerd op prijs en kwaliteit. In de beperkte tijd hebben de deelnemers stuk voor stuk goede inschrijvingen geleverd. De combinatie Nijhuis Bouw en Explorius Vastgoedontwikkeling kwam met het plan dat het best past bij de ambitie van de woningcorporatie. 

Corporatiedirecteur Sjoerd Quint is verheugd met de uitslag en ziet uit naar de samenwerking: “Voor de stad Zwolle en de woningcorporatie is dit een positieve ontwikkeling. Een ontwikkeling die bijdraagt aan de ontwikkeling van de stad Zwolle en de kwalitatieve droom van de woningcorporatie voor deze plek.”
 

De droom Weezenlanden-Noord

“Over 15 jaar lopen wij allemaal trots rond in een leefbare en gemengde buurt: Weezenlanden-Noord. We leggen uit aan onze (klein) kinderen dat we in 2018 de goede keuzes maakten. Namelijk de keuze voor een duurzame stedelijke wijk-ontwikkeling: leefbaar voor rijk en arm, klimaat adaptief en energieneutraal; dat was toen nieuw. De bewoners wonen er in een ‘Magic-Mix’ van leefstijlen in een groen-stedelijke setting, de teruggekeerde huurders zijn tevreden.”