Gemeenten Geldrop-Mierlo, Nuenen c.a. en Son en Breugel werken samen via een centrumregeling op het vlak van BGT, BAG en BOR. In opdracht van deze centrumregeling heeft Antea Group een bedrijfsplan opgesteld. Dit plan evalueert de huidige bedrijfsvoering en stuurt bij waar nodig. Dit project is een belangrijke stap naar efficiënter en effectiever geo-beheer. De gemeenten tonen hiermee hun inzet voor innovatie en verbetering in het gemeentelijk bestuur en zetten een belangrijke stap richting een toekomstbestendige organisatie.

Centrumregeling Geo

Landelijke ontwikkelingen rondom Zicht op Nederland en het Datafundament richten zich op het versterken van datagedreven besluitvorming en samenwerking binnen de fysieke leefomgeving. Dit programma heeft als doel een integraal en toegankelijk beeld van Nederland te creëren, waarin gegevens uit verschillende domeinen samenkomen. De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) vormen essentiële elementen binnen het geo-domein. Het beheer van deze registraties is het resultaat van de samenwerking tussen Geldrop-Mierlo, Nuenen c.a. en Son en Breugel, die is vastgelegd in de centrumregeling.

Ondersteuning en betrokkenheid van organisaties met expertise

Antea Group helpt organisaties bij het organiseren en adviseren van de geo-afdeling in de complexiteit van veranderingen. Door het toepassen van eigen model en bestaande modellen is er voor de centrumregeling een op maat gemaakt advies opgeleverd. De centrumregeling adviseurs van de gemeenten hebben een belangrijke rol gespeeld in dit proces. Door actief samen te werken met Antea Group, hebben zij hun specifieke kansen, behoeften en uitdagingen gedeeld, maar ook werkzaamheden, resultaten en slimme datagedreven toepassingen van de afgelopen jaren laten zien. Deze samenwerking resulteerde niet alleen in een sterk bedrijfsplan voor de centrumregeling, maar ook in een grotere waardering voor en versterking van de expertise binnen de gemeenten.

Gebruik van het geo-volwassenheidsmodel

Een belangrijk aspect van dit project is het Antea Group geo-volwassenheidsmodel. Dit model fungeert als een raamwerk voor het beoordelen en verbeteren van de digitale volwassenheid van organisaties. Door de huidige capaciteiten te evalueren en groeigebieden te identificeren, helpt het model gemeenten om hun organisatie en processen te optimaliseren. Deze gestructureerde aanpak stelt gemeenten in staat om verbeteringen door te voeren en wendbaar te blijven.

"De expertise van Antea Group in het gebruik van basisregistraties is onmisbaar en het vermogen om gezamenlijk tot een succesverhaal te komen is uniek. Op naar de ZoN!"


Michel van de Spijker
Adviseur geo-informatie, gemeente Geldrop-Mierlo

Succes in Centrumregeling Geo

In de Centrumregeling heeft het bedrijfsplan van Antea Group geleid tot duidelijke scenario’s en verbeterde dienstverlening. Dit past ook geheel in de lijn van de visie Zicht op Nederland en de versteviging van het geodatafundament. De centrumregeling heeft zich, op het gebied van datagedreven werken, al landelijk en intern bewezen als een vooruitstrevend samenwerkingsteam. Door slim om te gaan met eigen kennis, gedrevenheid en beschikbare middelen, hebben zij slimme oplossingen ontwikkeld die de basis vormen. Al sinds de ideeën van de samenhangende objectenregistratie (SOR) zijn zij aan de slag gegaan met datamodellen, het creëren van samenhang, de borging van data en het harmoniseren van processen.

Herijking bedrijfsplan

Met deze solide basis was het nu ook tijd voor een herijking van het bedrijfsplan. Deze herziening helpt de centrumregeling niet alleen om de huidige processen efficiënter te maken, maar ook om beter voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen. Dankzij de combinatie van hun aanpak en de samenwerking met de data-experts van Antea Group, kan de centrumregeling als inspiratie dienen voor andere organisaties die op zoek zijn naar nieuwe kansen en manieren om verder te groeien binnen hun mogelijkheden. Dit project illustreert hoe we samen met gemeenten werken aan positieve veranderingen en innovatie binnen het gemeentelijk bestuur, met respect voor hun specifieke uitdagingen en ambities.