Puzzelen op de vierkante meter. Zo laat het project dat wij voor AkzoNobel in Sassenheim doen zich het beste samenvatten. Opdracht: integreer twee nieuwe laboratoria in twee bestaande gebouwen, zónder nadelige gevolgen voor de huidige bedrijfsvoering. “Een stevige uitdaging; zeker op een locatie waar niets aan het toeval wordt overgelaten”, vertellen Ralph Backer (projectmanager) en Willem Smit (projectleider).

R&D hart van de verffabrieken

In Sassenheim bevindt zich het R&D-hart van de Sikkens verffabrieken, onderdeel van AkzoNobel. Op deze locatie wordt in allerlei verschillende laboratoria onderzoek gedaan naar verf en verftoepassingen. Een plek die aan de basis van verfinnovatie staat en waar wereldwijd naar wordt gekeken. Onder meer door de auto-industrie; niet voor niets dat het McLaren Formule 1-team, dat coating gebruikt die in Sassenheim laboratoria ontwikkeld is, dit jaar een bezoek bracht aan Sassenheim.

Een nieuw lab

De site in Sassenheim wordt volgend jaar uitgebreid met een nieuw laboratorium; het Refit-lab. “Dit komt op de plaats van het huidige Automove-lab in gebouw 12. Dit lab wordt ontmanteld en verhuist vervolgens naar een ander gebouw op het terrein. We zijn voor beide projecten gevraagd om de sloop voor te bereiden, het ontwerp te maken en de aanbesteding en de bouw te begeleiden”, vertelt Backer. “Een klus die vraagt om inhoudelijke expertise, bouwkundige creativiteit én oog voor bedrijfsprocessen.”   

Luchtbehandeling

Voor beide labs was het ontwerp een kwestie van passen en meten. Zeker als het op de installaties aankwam. Smit: “Zo is een goede luchtbehandeling van groot belang in een ruimte waar wordt gewerkt met zuurkasten. Het gebouw waar het nieuwe Refit-lab komt, staat echter al bomvol installaties. We moesten echt puzzelen om een plek voor die nieuwe luchtbehandelingsinstallatie te creëren. Uiteindelijk vonden we – met de nodige aanpassingen - die ruimte op het dak van gebouw 12.”

De nieuwe situatie afstemmen op alle bestaande installaties was een vraag waarmee onze constructeurs, elektrotechnici en ATEX-specialisten aan de slag zijn gegaan, uiteraard in nauwe samenwerking met AkzoNobel.


Ralph Backer
Projectmanager Bouw

Veilig en slim afkoppelen

Hiermee waren de bouw- en installatie-experts van Antea Group er niet. Backer: “Een belangrijk deel van de opdracht is om het oude lab af te koppelen zónder dat omliggende laboratoria er last van hebben.” Dit is geen kwestie van de stekker er even uittrekken. “Wanneer je een lab er tussenuit haalt, ontstaat er een nieuwe situatie. Die moet je goed afstemmen op alle  bestaande installaties. Een vraag waarmee onze constructeurs, elektrotechnici en ATEX-specialisten aan de slag zijn gegaan, uiteraard in nauwe samenwerking met AkzoNobel.”

Voorlopig ontwerp

Dit denkwerk leidde tot een Voorlopig Ontwerp. Smit: “Dit hebben wij stap voor stap verfijnd tot een bestek dat wij hebben aanbesteed.” Begin 2022 werd gestart met de ontmanteling en de verhuizing van het bestaande lab naar gebouw 62. Hiermee wordt ruimte gecreëerd voor de komst van het Refit-lab. In de realisatiefase ligt de focus van Antea Group op de begeleiding van de sloop en de bouw. “Een kwestie van elke dag scherp meekijken: zeker op een locatie waar de lat hoog ligt als het gaat om veiligheid en bedrijfszekerheid.”